Male, ali moćne: Saznajte više o zlatnim sjemenkama koje pesto čine neodoljivim

Pinjoli, sjemenke/Leila Issa
Foto: Leila Issa/UNSPLASH
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pesto od bosiljka bio bi nezamisliv bez svog ključnog sastojka - pinjola.

Te male sjemenke iz borovih češera hiljadama godina bile su na cijeni kao zdrava i prirodna hrana, a sjevernoamerički Indijanci sakupljali su ih čak i prije deset hiljada godina.

Premda su veličinom mali, pinjoli podižu okus svakog jela i nutritivno su bogati - zdravlje očiju, snižavanje krvnog pritiska i podizanje raspoloženja samo su neke od njihovih dobrobiti.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Osim što se koriste za pesto, njima možete posipati salate ili ih pak dodavati u sladoled, smoothieje, kolače, kekse, granole, domaći hljeb...

Možete ih konzumirati i kao zdravu grickalicu zajedno s orasima, bademima i drugim orašastim plodovima.