Lubenica ili dinja – šta je bolje za varenje i hidrataciju

Lubenica i dinja su osvježavajući ljetni plodovi koji podržavaju hidrataciju i varenje. Sadrže gotovo identične hranljive materije, ali postoje suptilne razlike među ovim voćkama, posebno u pogledu količine vlakana i elektrolita.
Lubenice i dinje sadrže veliku količinu vode i dijetetskih vlakana – dvije komponente koje su ključne za zdravo varenje. I dinja i lubenica su odlične opcije za hidrataciju i varenje, ali dinja ima više vlakana i elektrolita (naelektrisanih minerala poput natrijuma, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma) od lubenice.
Nutritivni profil dinje i lubenice
Lubenice i dinje imaju gotovo slične hranljive materije, ali se razlikuju po količini koju sadrže. Kalorijski sadržaj oba voća je izuzetno nizak i gotovo jednak, što znači da obije namirnice mogu pozitivno da utiču i na gubitak težine.
Slijedi uporedni pregled hranljivih materija po šolji lubenice i dinje:
Kalorije
Dinja: 59
Lubenica: 46
Voda:
Dinja: 90 odsto
Lubenica: 91,4 odsto
Ugljeni hidrati
Dinja: 12,7 grama (g)
Lubenica: 11,5 g
Ukupni šećeri
Dinja: 12,3 g
Lubenica: 9,4 g
Vlakna
Dinja: 1,25 g
Lubenica: 0,6 g
Kalcijum
Dinja: 14 miligrama (mg)
Lubenica: 11 mg
Gvožđe
Dinja: 0,6 mg
Lubenica: 0,4 mg
Magnezijum
Dinja: 20,3 mg
Lubenica: 15,2 mg
Kalijum
Dinja: 245 mg
Lubenica: 170 mg
Natrijum
Dinja: 47 mg
Lubenica: 1,5 mg
Cink
Dinja 0,7 mg
Lubenica: 0,2 mg
Vitamin C
Dinja: 17 mg
Lubenica: 12 mg
Vitamin A
Dinja: 362 međunarodnih jedinica (IJ)
Lubenica: 865 IJ
Likopen
Dinja: Ne sadrži likopen
Lubenica: 5.890 mikrograma (mcg)
Lutein + zeaksanti
Dinja: 50 mcg
Lubenica: 12 mcg
Beta – karoten
Dinja: 4.340 mcg
Lubenica: 461 mcg
Ključne razlike između dinje i lubenice
Dinja je bogatija vlaknima: Sadrži 0,9 g ukupnih vlakana na 100 g, dok lubenica sadrži samo 0,4 g na 100 g. Dinje imaju više nerastvorljivih vlakana, dok lubenice sadrže veće količine rastvorljivih vlakana.
Oba voća su dobri izvori vitamina: Dinja sadrži više vitamina C, vitamina B6 i vitamina K, dok lubenica ima više vitamina A, vitamina B1 i vitamina B5.
Dinja je bogatija mineralima: Dinja sadrži više gvožđa, kalcijuma, kalijuma i natrijuma.
Oba voća imaju relativno malo šećera: Lubenica sadrži više fruktoze nego saharoze ili glukoze.
Glikemijski indeks (GI): Dinja ima srednji glikemijski indeks (62), dok lubenica spada u kategoriju namirnica sa visokim GI (76), što znači da može brže da podigne šećer u krvi.
Dinja ili lubenica – šta je bolje za hidrataciju
I lubenica i dinja se svrstavaju među voće koje hidrira tijelo bolje od obične vode:
Lubenica ima visok sadržaj vode od 91,4 odsto vode na 100 g lubenice.
Dunja skoro jednako, oko 90 odsto vode u 100 grama dinje.
Znojenje i dehidracija mogu da poremete ravnotežu elektrolita u tijelu, što potencijalno dovodi do umora, glavobolje, slabosti mišića i grčeva. Nadoknada elektrolita, pored unosa vode, važna je za održavanje hidratacije:
Dinja je bogat izvor magnezijuma, kalijuma i natrijuma.
Lubenica obezbjeđuje elektrolite, posebno kalijum i magnezijum, ali u manjim količinama od dinje.
Dakle, iako lubenica sadrži za nijansu više vode od dinje, dinje imaju više elektrolita koji, ipak, bolje hidriraju organizam od vode. Stručnjaci kažu da, kada dolazi do pojačanog gubitka tečnosti, kao što je slučaj kod znojenja, povraćanja ili dijareje, elektroliti su efikasniji izbor za rehidrataciju od vode.
Dinja ili lubenica – šta je bolje za varenje
Dinja je lako svarljiva namirnica zbog visokog sadržaja vode, niskog nivoa kiseline i sadržaja vlakana. Dinja ima dvostruko više dijetetskih vlakana od lubenice (1,25 grama po šolji u poređenju sa 0,6 grama po šolji lubenice).
Dinja sadrži obe vrste vlakana – rastvorljiva i nerastvorljiva, ali u različitim količinama i odnosima:
Rastvorljiva vlakna se rastvaraju u vodi i formiraju konzistenciju sličnu gelu, što usporava varenje, pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i podržava kontrolu holesterola. U poređenju sa lubenicom, dinja sadrži sličnu količinu rastvorljivih vlakana; dinja sadrži 0,3 grama po šolji, dok sjeckana lubenica sadrži 0,4 grama u četvrtini šolje.
Nerastvorljiva vlakna se ne rastvaraju u vodi, što pomaže u povećanju volumena stolice i podstiče redovno pražnjenje crijeva, što ujedno sprečava zatvor. U pogledu količine nerastvorljivih vlakana, dinja je bolja od lubenice i sadrži 0,8 grama po šolji, u poređenju sa 0,2 grama po šolji lubenice sjeckane na kockice. Međutim, kora lubenice je dobar izvor nerastvorljivih vlakana.
Lubenica, takođe, sadrži polifenole koji djeluju kao prebiotici — jedinjenja koja podstiču rast korisnih bakterija u crijevima. Ovi mikrobi podržavaju varenje i pomažu u regulisanju pražnjenja crijeva.
Šta je zdravije – dinja ili lubenica
Lubenica i dinja pružaju niz zdravstvenih koristi, zahvaljujući antioksidansima koje sadrže.
Antioksidansi u lubenici
Mešavina antioksidanasa u lubenici – posebno likopen (pigment koji se prirodno nalazi u crvenom voću i povrću, i pruža plodu intenzivnu boju) i vitamin C – može pomoći u smanjenju upale i zaštiti od oksidativnog oštećenja, procesa u kojem destruktivni slobodni radikali brojčano nadmašuju antioksidante i mogu da oštete ćelije.
Likopen u lubenici ima brojne prednosti po zdravlje srca tako što pomaže u snižavanju holesterola i krvnog pritiska, dva ključna faktora rizika za kardiovaskularne bolesti. Pored toga, antioksidativna svojstva likopena mogu da doprinesu smanjenju rizika od određenih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, dojke i grlića materice, prenosi “Verywell health”.
Antioksidansi u dinji
Hranljive materije u dinji – uključujući vitamin C, zeaksantin i karotenoide (koji daju plodu narandžastu boju) – igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju i smanjenju rizika od stanja kao što su katarakta i makularna degeneracija.
Dinja sadrži jedinjenja biljnog porijekla koja djeluju kao antioksidansi, pomažući u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnim radikalima i potencijalno smanjujući upale u cijelom tijelu. Sadržaj antioksidanasa u dinji takođe može pomoći u promociji zdrave kože.
Dakle, i dinja i lubenica imaju svoje zdravstvene koristi na osnovu mineralnog i hranljivog sastava. Ali kada je riječ o hidrataciji i varenju, stručnjaci, ipak, daju blagu prednost dinji zbog – za nijansu – većeg sadržaja vlakana i elektrolita od lubenice, prenosi Zdravlje Blic.