Ljekar tvrdi da je ovo najbolje povrće: Sagorijeva kilograme i čuva jetru

Jedan ljekar tvrdi da postoji posebna grupa povrća koja može pomoći u smanjenju tjelesne masti, ubrzati metabolizam i zaštititi jetru od bolesti.
Dr Robert G. DeBease, koji na Instagramu dijeli savjete o zdravlju i prehrani, ističe da upravo krstašice – povrće poput brokule, kelja, karfiola, bok choya i kupusa – imaju snažan učinak na zdravlje.
“Ova vrsta povrća dokazano smanjuje nakupljanje masnoće u jetri i poboljšava sposobnost tijela da sagorijeva masti. Takođe podstiče stvaranje enzima za detoksikaciju jetre, koji uklanjaju štetne hormone, toksine i teške metale”, objasnio je dr DeBease.
Ljekar je dodao i zanimljivo poređenje, naglašavajući kako izgled povrća često podsjeća na organe koje podržava.
“Orah izgleda kao mozak i dobar je za mozak. Mrkva podsjeća na oko i pomaže očima. A kada krstašice počnu rasti, na laticama se formiraju mali krstovi. Kao da je Bog na njih stavio svoj potpis, želeći naglasiti koliko su moćne za ljudsko zdravlje”.
Osim najpoznatijih vrsta, u porodicu krstašica ubrajaju se i raštika, prokulice, rikula, blitva, daikon, gorušica i repa., piše Večernji list.
Krstašice su bogate vitaminima i mineralima poput folata i vitamina K, a tamnije vrste posebno obiluju vitaminima A i C. Istraživanja sugerišuda njihovi fitonutrijenti mogu smanjiti upalu i čak sniziti rizik od određenih vrsta raka.
Stručnjaci savjetuju da krstašice treba jesti kao dio raznolike i uravnotežene prehrane – uz voće, cjelovite žitarice, proteine i zdrave masti.
Britanski vodič NHS Eatwell preporučuje:
• najmanje pet porcija voća i povrća dnevno,
• škrobne namirnice bogate vlaknima kao osnovu obroka,
• unos mliječnih proizvoda ili biljnih alternativa,
• raznovrsne izvore proteina,
• nezasićena ulja u malim količinama,
• te 6–8 čaša tekućine dnevno.