Kvinoja za doručak, ručak i večeru: 4 recepta + savjeti za pripremu

U svijetu zdrave ishrane, kvinoja je već godinama na samom vrhu liste najpoželjnijih namirnica – i to s punim pravom.
Ova drevna pseudožitarica porijeklom iz Južne Amerike obožavana je zbog svoje nutritivne vrijednosti, svestranosti i jednostavne pripreme. Kvinoja je danas dostupna u gotovo svakoj trgovini, a u nastavku donosimo sve što trebate znati o njoj i nekoliko recepata koji će vas inspirisati.
Zašto je kvinoja dobra za vas?
Kvinoja (quinoa) je prirodno bezglutenska i sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini kompletnim izvorom proteina – rijetkost u biljnom svijetu. Osim toga, bogata je:
Vlaknima – poboljšava probavu i daje osjećaj sitosti
Magnezijem i kalijem – podržava zdravlje srca i živčanog sistema
Željezom – pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca
Vitaminima B kompleksa – korisni za metabolizam i energiju
Antioksidansima – štite ćelije od oštećenja i usporavaju starenje
Zbog ovih svojstava kvinoja je idealna za osobe koje žele smršavjeti, poboljšati prehranu ili jednostavno dodati više hranjivih namirnica u svakodnevne obroke.
Kako koristiti kvinoju u ishrani?
Kvinoja je neutralnog, blago orašastog okusa i može se koristiti u slanim i slatkim jelima. Priprema je jednostavna:
1 dio kvinoje + 2 dijela vode, kuhati 15 minuta dok ne upije tekućinu, a zrna postanu lagano prozirna s bijelom spiralom.
Prije kuhanja isperite je pod mlazom vode kako biste uklonili saponine – prirodne spojeve koji mogu imati gorak okus.