Kvinoja za doručak, ručak i večeru: 4 recepta + savjeti za pripremu

Kvinoja ilustrracija/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U svijetu zdrave ishrane, kvinoja je već godinama na samom vrhu liste najpoželjnijih namirnica – i to s punim pravom.

Ova drevna pseudožitarica porijeklom iz Južne Amerike obožavana je zbog svoje nutritivne vrijednosti, svestranosti i jednostavne pripreme. Kvinoja je danas dostupna u gotovo svakoj trgovini, a u nastavku donosimo sve što trebate znati o njoj i nekoliko recepata koji će vas inspirisati.

Zašto je kvinoja dobra za vas?

Kvinoja (quinoa) je prirodno bezglutenska i sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini kompletnim izvorom proteina – rijetkost u biljnom svijetu. Osim toga, bogata je:

Vlaknima – poboljšava probavu i daje osjećaj sitosti

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Magnezijem i kalijem – podržava zdravlje srca i živčanog sistema

Željezom – pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca

Vitaminima B kompleksa – korisni za metabolizam i energiju

Antioksidansima – štite ćelije od oštećenja i usporavaju starenje

Zbog ovih svojstava kvinoja je idealna za osobe koje žele smršavjeti, poboljšati prehranu ili jednostavno dodati više hranjivih namirnica u svakodnevne obroke.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako koristiti kvinoju u ishrani?

Kvinoja je neutralnog, blago orašastog okusa i može se koristiti u slanim i slatkim jelima. Priprema je jednostavna:

1 dio kvinoje + 2 dijela vode, kuhati 15 minuta dok ne upije tekućinu, a zrna postanu lagano prozirna s bijelom spiralom.

Prije kuhanja isperite je pod mlazom vode kako biste uklonili saponine – prirodne spojeve koji mogu imati gorak okus.