Jedete masni sir? Istraživanje ga povezuje sa smanjenjem rizika od demencije

sir sirevi cheddar/
Sir/Ilustracija/Arhiv
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Naučnici su ljudima konačno dali zeleno svjetlo da mogu jesti više, jer oni koji vole masni sir i pojedu nekoliko kriški dnevno vjerovatno pomažu svom mozgu da se odupre propadanju povezanom sa starenjem.

Slično vrijedi i za one koji vole slatko i uživaju u povremenom šlagu uz komad pite ili šaku jagoda, prema nutricionistima sa švedskog Univerziteta Lund.

Istraživači su otkrili da se čini kako ljudi koji dnevno jedu najmanje 50 grama nekuhanog sira s visokim udjelom masti smanjuju rizik od razvoja demencije za 13 posto, dok je konzumiranje 20 grama ili više vrhnja dnevno povezano sa smanjenjem rizika od 16 posto.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Verzije s niskim udjelom masti nemaju takav učinak kada je riječ o demenciji, navodi tim iz Lunda, koji također nije pronašao nikakvu povezanost s drugim mliječnim proizvodima poput mlijeka, maslaca ili jogurta.

- Decenijama se vodi rasprava o režimima ishrane koji uključuju punomasne proizvode nasuprot onima s niskim udjelom masti, pri čemu se sir ponekad svrstava u nezdravu hranu koju treba ograničiti, rekla je Emily Sonestedt, čiji je rad sa timom u decembru objavila Američka akademija za neurologiju.

Punomasni sirevi su oni koji sadrže najmanje 20 posto masti, dok se kod vrhnja svaka verzija ispod 30 posto smatra proizvodom s niskim udjelom masti.

Tim je proučavao zdravstvene podatke prikupljane tokom četvrt stoljeća za gotovo 28.000 Šveđana, od kojih je 3.208 tokom tog perioda razvilo demenciju. Učesnici su bilježili šta jedu i kako pripremaju obroke, a te su informacije potom dostavljene naučnicima.

- Naša studija je pokazala da neki mliječni proizvodi s visokim udjelom masti zapravo mogu smanjiti rizik od demencije, dovodeći u pitanje neke dugogodišnje pretpostavke o mastima i zdravlju mozga, dodala je Sonestedt, pozivajući na dodatna istraživanja ove teme, posebno u zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, gdje se sir često jede rastopljen i u kombinaciji s mesom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Tim je, međutim, naglasio da se uočene koristi ne odnose na osobe koje nose varijantu gena APOE e4, za koju je utvrđeno da predstavlja genetski faktor rizika za Alzheimerovu bolest, prenosi Hina.