Dugo je važio jedan mit o najdražem piću... - Zašto se kafa smatra nezdravom?

ispijanje kafe/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako ste ovisnik o ispijanju kafe, poznato vam je da uz gutljaj kafe najviše prija i gutljaj vode. Zapravo, ovaj napitak ima mnogo obožavaoca, ali postoji veliki mogući nedostatak. Kafa je ponekad loše ocijenjena kao nezdrava iz jednog glavnog razloga - dehidrira.

Mnogo zabune potiče od nesporazuma o tome šta kofein radi u organizmu, a urolog Adam Ramin objašnjava da je kofein blagi diuretik, što znači da povećava potrebu za mokrenjem. Prema njegovim riječima, samo zato što je nešto diuretik ne znači da će vas automatski dehidrirati, a efekat je u ovom slučaju mali. Kafa je uglavnom voda, tako da zamjenjujete ono što izgubite.

Metaanaliza kojom su se bavili naučnici navodi kao zaključak da kafa, kada se konzumira u umjerenim količinama, pruža slične kvalitete hidriranja kao i voda. Nalaz u dijelu ovog istraživanja bio je da odrasli koji su pili između tri i šest šoljica kafe dnevno nisu pokazali nikakvu razliku u hidrataciji, kao što je pokazano mjerenjem markera i u krvi i u urinu - upoređivali su one koji su pili istu količinu obične vode.

Na pitanje da li vas kafa dehidrira, nutricionistica Amanda Kostro Miller kaže da je nekada važio savjet da ljudi izbjegavaju da piju kafu ako žele da ostanu dobro hidrirani, ali da je to mit.

Iako kafa može biti hidratantna, to ne znači da treba da je pijete kao jedini izvor hidratacije, kažu stručnjaci za magazin Helti. Ako pijete kafu izuzev vode, to može naštetiti zdravlju, učiniti vas nervoznim i poremetiti san.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ne preporučuje se kafa kao glavni izvor hidratacije, jer veća količina može naškoditi bubrezima.

Kafa, kava ili kahva je napitak s prepoznatljivom aromom i ukusom koji se priprema od prženih zrna kafe koja su sjemenke iz bobica biljke Coffea. Biljke kafe uzgajaju se u više od 70 zemalja, prvenstveno u ekvatorijalnim regionima Amerika, Južne Azije, Indije i Afrike. Dvije vrste koje se najčešće uzgajaju i koje imaju najveću potražnju su arabica i manje sofisticirana, ali jača i izdržljivija robusta.