Hoće li doći do sniženja cijena omiljene slastice: Evo šta tvrdi švicarski proizvođač čokolade
Švicarski proizvođač čokolade i kakaa Barry Callebaut očekuje znatno niže cijene kakaovca do kraja godine, pokazalo je poslovno izvještaje objavljeno danas.
Barry Callebaut, osim čokolade, proizvodi i kakao-prerađevine za ugostiteljstvo, kao i za proizvođače pralina i čokolatijere.
Cijene kakaovca u fiskalnoj 2024./2025. godini bile su u prosjeku više za 27,1 posto nego u 2023./2024. godini, zbog slabijeg uroda u zapadnoj Africi od februara, koji su tek djelimično nadoknadili "pozitivni trendovi" u drugim zemljama, posebno u Ekvadoru. Od septembra 2023. do kraja augusta ove godine kakaovac je na tržištima poskupio 82 posto, pokazuje prezentacija.
Potražnja za kakaovcem primjetno je oslabila u razdoblju od aprila do augusta, što se ogleda i u smanjenom obimu prerade u proljetnim mjesecima. Prije pola godine švicarska kompanija prognozirala je da će cijene kakaovca na kraju ove kalendarske godine iznositi 5.700 funti (7.423 dolara) po toni. Sada procjenjuju da će iznositi 4.400 funti.
Istu cijenu očekuju i u decembru 2026. godine, dok su prije šest mjeseci prognozirali da će tona kakaovca koštati 5.150 funti. U fiskalnoj 2024./2025. godini kompanija je prodala nešto više od dva miliona tona čokolade, što je 6,8 posto manje nego u 2023./2024.
Prihod im je, međutim, porastao za čak 42,2 posto, na 14,8 milijardi švicarskih franaka (15,90 milijardi eura), zahvaljujući višim cijenama kakaovca koje su prebacili na kupce. Operativna dobit (EBIT) porasla je za 42,4 posto na 635,1 milion franaka, prenosi Hina.
Callebaut se želi pozicionirati i na tržištu čokolade bez kakaa te sarađuje s njemačkom kompanijom Planet A Foods, koja već proizvodi alternativu čokoladi – ChoViva, napravljenu od sjemenki suncokreta, navodi novinska agencija dpa.