Priča iz bh. komšiluka: Baka mu dala ideju za biznis, kilogram ide i do 25.000 dolara

Kragujevčanin Dušan Tašović na imanju svoje bake po majci već deset godina posvećeno se bavi proizvodnjom najljućih paprika na svijetu.
U selu Rašković kod Knića strpljivim radom uspio je da odgaji više od 20 različitih vrsta. Neke papričice su pravi vatromet u ustima, a neke vrijede čitavo malo bogatstvo. Dušan gaji i vrstu koja košta čak 25.000 dolara po kilogramu.
Dušanovo imanje danas krasi čak osam plastenika punih egzotičnih, vatrenih plodova, koji su našli svoje mjesto na tržištu. Automehaničarski zanat je odavno zanemario i potpuno se posvetio povrtarstvu. Ideju za biznis mu je dala baka, kada im je jedne godine na slavu, za Đurđevdan, donijela teglicu ljutih papričica koje su se gostima veoma dopale.
- Ubrzo potom sam zasadio nekoliko vrsta ljutih paprika, kod baka Mire na imanju u Raškoviću. Tada je to bilo samo iz hobija i za potrebe našeg domaćinstva. Konzervirali smo ih u zanimljivoj ambalaži i ubrzo shvatili da se to ljudima veoma dopada. Tada sam počeo da nabavljam sjeme ostalih vrsta. I tako je sve počelo, priča Kragujevčanin Dušan Tašović, proizvođač ljutih paprika.
U posao s ljutim paprikama je uključena čitava njegova porodica čiji članovi žive u Kragujevcu. Svi imaju primarna zanimanja i radna mjesta, ali pomažu uvijek kada je to potrebno. Tako iz njihovih ruku nastaju različiti proizvodi od ljutih paprika, koji su jedinstveni i prepoznatljivi na tržištu.
- Moje primarno zanimanje je u oblasti konfekcije, ali uvek kada zatreba, nađem se u plasteniku. Četiri mjeseca koliko traje sezona radova, svi smo uključeni, čak i unuci koji imaju po pet godina, dolaze vikendom i beru. Ovdje je najzanimljivije vikendom kada se okupe prijatelji, rođaci pa svi pripomognu koliko su u mogućnosti, kaže Svjetlana Tašović, majka proizvođača, koja je imanje u Raškovićima naslijedila od roditelja.
Radovi u poljoprivredi Tašovićima nisu strani, iako dolaze sa gradske kaldrme. Mira i Mile Milosavljević su osim imanja nasljednicima ostavili i ljubav prema radu i životinjama. A kako i ne bi kada je deda Mile bio ugledni konjar, u čijim štalama su gajena grla čistokrvne engleske pasmine, donoseći ovoj porodici u Raškoviće trofeje s konjičkih trka i derbija u Raškoviće sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Porodični biznis s ljutim paprikama je donekle opstao i kako se ognjište ne bi ugasilo.
U Srbiji postoji još nekoliko uzgajivača ljutih paprika i oni je prerađuju u soseve i začine. Tašovići su za sada jedini u ovoj branši koji ove vatrene zalogaje proizvode i prerađuju kao takve. Za sada samo pojedine prodavnice i restorani na glasu u Beogradu i Novom Sadu imaju njihove proizvode, prenose srbijanski mediji.