Sve veći rizik za društvo: Ovo su razlozi divljanja cijena namirnica u svijetu

Ekstremni vremenski uslovi izazvani klimatskim promjenama podižu cijene osnovnih prehrambenih proizvoda širom svijeta i predstavljaju sve veći rizik za društvo, pokazuje novo istraživanje koje je predvodio Maximillian Kotz iz Superračunarskog centra u Barceloni.
Istraživanje je obuhvatilo 16 slučajeva u 18 zemalja u kojima su vremenski ekstremi – poput suša, vrućina i obilnih kiša – između 2022. i 2024. godine uzrokovali kratkoročne, ali nagle skokove cijena.
U Kaliforniji i Arizoni, cijena povrća je u novembru 2022. porasla za 80% zbog ljetne suše i vrućina. U Južnoj Koreji, cijena kupusa bila je 70% viša u septembru prošle godine nakon toplotnog vala. U Evropi je u januaru 2024. maslinovo ulje poskupjelo za 50% usljed višegodišnje suše u Italiji i Španiji, dok su cijene voća i povrća u Meksiku porasle za 20%.
Toplotni val u Japanu u septembru 2024. izazvao je porast cijena riže za 48%, dok su klimatske promjene doprinijele da temperatura u Gani i Obali Slonovače poraste za dodatna četiri stepena, što je dovelo do rekordnog skoka cijena kakaa za čak 280% u aprilu 2024.
Autori upozoravaju da ovakvi rastovi najviše pogađaju domaćinstva s nižim prihodima, koja u takvim uslovima često odustaju od zdravije hrane. Time raste rizik od pothranjenosti, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.
„Ekstremni vremenski uslovi već oštećuju usjeve i dižu cijene hrane. A dok ne dostignemo neto nultu emisiju, situacija će se samo pogoršavati“, rekao je Kotz, koji također radi za Potsdamski institut za istraživanje utjecaja na klimu u Njemačkoj.
Profesor Tim Benton s Univerziteta u Leedsu naglašava da smanjenje ponude hrane uvijek vodi rastu cijena, posebno u vremenu kada su globalna tržišta pod pritiskom zbog sukoba i trgovinskih tenzija.
Studija je objavljena uoči UN-ove konferencije o prehrambenim sistemima koja će se održati u nedjelju u Addis Abebi u Etiopiji.