Domaći maslac je novi hit na internetu: TikToker otkrio genijalan trik da ga spremite za 10 minuta

Cijeli internet u posljednje vrijeme radi istu stvar - umjesto da maslac kupe u trgovini, ljudi ga rade kod kuće uz pomoć vrtilice ili bućkalice za maslac, a isto je napravio i naš tiktoker Andro Anić, koji tvrdi da je bućkalica za maslac "najgenijalnija stvar koju je ikada kupio".
- Zašto kupovati maslac u dućanu, kada ga kod kuće možete imati za manje od 10 minuta, kaže Andro na početku videa, koji je skupio oko 30 hiljada lajkova i gotovo pola miliona pregleda u samo nekoliko dana, a u kojemu pokazuje kako kod kuće od samo jednog sastojka napraviti maslac.
Andro je koristio samo slatko vrhnje, i to s najvećim udjelom masti, stavio poklopac i krenuo mutiti.
- Malo sam bio skeptičan s ovom ručkom i vrtnjom pa sam se osjećao kao u 19. stoljeću, ali vjerovali ili ne, nakon samo pet minuta vrtnje upornost se isplatila i dobio sam domaći putar, kaže dalje u videu.
@hey_andro Putar = život 🫠🧈✨ Tko još obožava maslac?! 😂 Za pripremu je dosta 10 minuta, a ispadne jeftinije (i zdravije) nego iz dućana. A i uvijek je svjež i tooooliko fin! Zašto nisam ovo kupio ranije?:) #fyp #foryou #heyandro #putar #maslac #mlijeko #kruh #stroj #masina #domacakuhinja #slatkovrhnje #aparat #vrtilica #domaciputar #butterchurner ♬ (I Dream Of) Jeannie - The Hit Crew
Maslac je ocijedio, malo posolio, a zatim i probao - njime je premazao kruh, a okus mu se toliko svidio da je rekao da od sada radi samo domaći maslac.
- Ovo je savršeno, ovo je otkriće života, rekao je na kraju.
U komentarima mu pišu da se isto može napraviti i uz pomoć miksera - miksate slatko vrhnje, a kada dobijete šlag, nastavite miksati dok se maslac ne odvoji od tekućine, odnosno mlaćenice. Ona je okusom najsličnija jogurtu i manje je gusta od vrhnja, a možete ju iskoristiti na razne načine.
Mlaćenica ili stepka (eng. buttermilk) mliječni je proizvod s niskim udjelom masti koji ostaje kao nusproizvod nakon miješanja maslaca. U kombinaciji sa sodom bikarbonom, kao što je slučaj u receptima za palačinke ili kekse s mlaćenicom, mliječna kiselina iz mlaćenice snažno reagira i potiče dizanje tijesta te je odgovorna i za nježnu pahuljastu teksturu gotovih slastica.
Jednako reagira i s kvascem i praškom za pecivo. Može se koristiti i svježa i kuhana, u preljevima za salate, juhama, umacima i marinadama. Osim toga, može se koristiti za omekšavanje mesa, a Amerikanci je često koriste i u receptima za pohanu piletinu.