Izbacivanjem OVOG sastojka promijenit će vam se život - Oslobođena
Da li vam se čini da su odjednom svi alergični na gluten?
Bolovi u stomaku, koprivnjača, nadutost, nervoza, loš san... Kako smo od društva koje je odraslo na pšenici došli do ovolikog broja problema izazvanih jednom namirnicom?
O ovoj temi razgovarat ćemo sa Marijanom Zubac, nutricionisticom, koja će nam objasniti sve o celijakiji, razlikama između celijakije i intolerancije na gluten, simptomima, dijagnostici kao i utjecaju glutena na naše zdravlje te Erminom Huskić koja će sa nama podijeliti svoje iskustvo kao roditelj koji se suočava sa dijagnozom celijakije kod svoje djece.
Kao narod koji je odrastao na pšenici, hljebu, kifli, pogači, postavlja se pitanje kako smo došli do situacije da, čini se, svaka treća ili četvrta osoba ima problema zbog glutena.
Kako je pšenica koju danas koristimo različita od one koju su naši preci konzumirali, tako se i naš odnos prema glutenu promijenio. Od problema sa probavom, do intolerancije na gluten, nutricionistica Marijana Zubac upozorava na povećan broj onih koji se suočavaju sa zdravstvenim izazovima zbog glutena.
- Evolucija pšenice, ali i način na koji danas obogaćujemo proizvode glutenom za bolju teksturu i dužu izdržljivost, promijenili su našu svakodnevicu. Pšenica koju danas koristimo nije ista kao nekada - postala je bogatija glutenom. To znači da nismo samo izloženi glutenima kroz hranu, već i kroz kozmetičke proizvode, kao što su ruževi za usne. U tom okruženju, naše tijelo postaje zasićeno glutenom, što može dovesti do necelijakične intolerancije na gluten. Simptomi poput teške probave i dermatitisa mogu biti znakovi da je naš organizam preopterećen glutenom, čak i ako to ne prepoznajemo odmah, kaže Marijana.
Simptomi povezani sa glutenom mogu biti zbunjujući i teško prepoznatljivi. Često ljudi koji pate od nespecifičnih problema poput probavnih smetnji ili čudnih promjena u raspoloženju, ne znaju da je uzrok možda u prekomjernom unosu glutena. Šta se događa kada se gluten izbaci iz ishrane i kako to utiče na zdravlje? Mogu li celijakija i sindrom iritabilnog crijeva biti povezani?
- Kroz svoju praksu, često se susrećem s pacijentima koji govore: "Nisam bolestan, ali nisam dobro.". To je često znak da nešto nije u redu s njihovim organizmom, ali simptomi nisu uvijek jasno definirani. U mnogim slučajevima, ljudi se obraćaju nutricionistima ili gastroenterolozima zbog problema s probavom jer crijeva i mozak imaju vrlo snažnu međusobnu povezanost. Stres može izazvati dijareju ili opstipaciju, a ti simptomi se često preklapaju sa sindromom iritabilnog crijeva. Iako nije autoimuno niti genetski predisponirano, ovo stanje je veoma česta pojava kod modernog čovjeka. S druge strane, celijakija je ozbiljna autoimuna bolest koja može oštetiti cijelo tijelo te je od presudne važnosti pravilno dijagnosticirati i razlikovati ove bolesti. Iako mnogi ljudi pribjegavaju bezglutenskim dijetama, samo pravi medicinski nadzor može pomoći u prepoznavanju istinskih problema s glutenom, kaže Marijana.
U novoj epizodi podcasta Oslobođena, Ermina Huskić naglašava važnost prepoznavanja simptoma celijakije, autoimune bolesti koja može uticati na cijelo tijelo. Ova majka dvije djevojčice nam je objasnila kako su simptomi poput nadutosti, osipa i problema s tjelesnom težinom, doveli do dijagnoze kod njihove mlađe kćerke.
- Još kada je naša, tada dvomjesečna, kćerka Lara počela koristiti dohranu, primijetili smo da nešto nije u redu. Međutim, tačnu dijagnozu saznali smo prije deset godina. Doktori su prvo negirali mogućnost celijakije, sugerišući da je problem u genetici jer Lara nije dobivala na težini, a uz to su se javljali simptomi poput nadutog stomaka, osipa i crvenog, natečenog lica, što je nalikovalo na početak dermatitisa. Nakon što smo uradili krvne nalaze, dobili smo pozitivne rezultate, a biopsija tankog crijeva je također potvrdila dijagnozu. S obzirom na to da je celijakija autoimuna bolest sa genetskom predispozicijom, svi članovi porodice su se testirali. Moj muž je bio negativan, dok je starija kćerka bila pozitivna, kaže Ermina.
Podcast Oslobođena slušajte i gledajte ovog četvrtka u 20 sati na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTube, YouTube Audio, Apple Podcasts, Deezer, Spotify, Podcast Index, Amazon Music, TuneIn + Alexa, Podcast Addict, Podchaser, Pocket Casts, Listen Notes i Player FM, a u 23.15 sati na O kanalu.
Ukoliko ste propustili prethodnu epizodu Oslobođene, u kojoj smo razgovarali o genetici, možete je pogledati OVDJE.