Zašto su indukcijske ploče i šporeti bolji

Prednosti indukcijske ploče i šporeta su da se zagrijavaju brže od električnih i plinskih. To je zato što kod indukcije ne morate čekati da grijaći element prenese toplinu na posuđe. Umjesto toga, posuđe se zagrijava direktno i vrlo brzo, testovi su pokazali da indukcijske ploče mogu prokuhati šest litara vode za manje od 15 minuta.
Omogućavaju preciznu kontrolu temperature. Električnim pločama za kuhanje potrebno je puno vremena za zagrijavanje i hlađenje, a s plinskim je teško postići preciznu temperaturu. Indukcijska ploča omogućava preciznu kontrolu temperature, što osigurava da i kuhanje bude kontroliranije. Kada ugasite plamenik, prenos topline odmah prestaje, pa je manja šansa da voda iskipi ili da se hrana prekuha.
Energetski su učinkovitiji od električnih ili plinskih štednjaka jer se toplina ne gubi u procesu prenosa. S plinskim i električnim štednjacima puno energije gubi se na zrak oko lonaca i tava. S indukcijom se zagrijava samo posuđe, što u konačnici znači uštedu energije i troškova (i kraće je vrijeme kuhanja).
Površinu za kuhanje održavaju hladnom. Budući da se zagrijava samo posuđe, vrući element nikada neće biti izložen, čime se sprečava opasnost od požara i opeklina. To također omogućuje brže čišćenje. Neki ljudi tvrde da je time sigurnije kuhati u blizini djece, ali imajte na umu da je posuđe (i hrana u njemu) i dalje vrlo vruće.
Nedostaci indukcijske ploče i štednjaka su takvi da su obično skuplji od električnih i plinskih, jer je riječ o relativno novoj tehnologiji. To je ulaganje, ali dugoročno isplativo: indukcijski model koristi 10 posto manje energije od električnog s glatkom gornjom površinom. Osim toga, kako indukcija postaje sve popularnija, cijene takvih uređaja su niže.
Najveća greška kod kupovine indukcijske ploče jeste da može isprva prekuhati hranu jer se ona zagrijava brže nego kod tradicionalnih metoda kuhanja. Imajte na umu da, kada kuhate s indukcijom, posuđu ne treba dugo da se zagrije i potrebna je niža postavka topline kako bi se održala temperatura hrane. Ponekad uzrokuju zveckajući zvuk, koji je rezultat velike energije koja se prenosi sa zavojnice na posuđe.