Spremite se za Uskrs/Vaskrs: Kako jaja obojiti najdražim, a prirodnim bojama?

Bliže nam se Uskrs/Vaskrs, a sa njima i bojenje jaja, stoljetna tradicija koja simbolizira ponovno rođenje i dolazak proljeća. Iako su dostupne brojne boje za jaja, one sadrže hrpu umjetnih aditiva, zbog čega su bolja odluka prirodne boje.
Za početak je važno pravilno pripremiti jaja kako bi što bolje upila pigment - lagano prebrišite ljusku jajeta krpicom namočenom u bijelo alkoholno sirće, čime ćete ukloniti nečistoće. Kada se jaja potpuno osuše, nježno ih premažite s malo jestivog ulja i utrljajte papirnatim ubrusom kako biste im dali lijep, sjajan završni izgled.
Za postizanje intenzivne ljubičaste stavite sirova jaja u lonac i u potpunosti ih prelijte crvenim vinom. Pustite da vino zakipi, smanjite vatru i kuhajte 30-ak minuta. Za jaču boju i sitne kristale na ljusci koji stvaraju svjetlucavi efekt, ostavite jaja da se potpuno ohlade u vinu, najbolje preko noći u frižideru.
Ako želite postići jarku žutu boju, u lončić stavite kašiku kurkume, prelijte je kipućom vodom i miješajte dok ne razbijete grudvice. Potom dodajte 2 kašike sirćeta, jaja stavite u ovu smjesu i pustite da stoje 10 minuta.
Za žarko crvena jaja, stavite ih u proključalu vodu u kojoj se kuhala cvekla. Ako imate ostatke soka od cvekle (npr. od tegle s cveklom), možete podgrijati do ključanja i zatim staviti jaja.
Nježno zelenu boju dobit će jaja farbana u vodi sa špinatom. Stavite jaja u vodu u kojoj se kuhao špinat i pustite da stoje 10 minuta.
Bojenje jaja u zelenom čaju je nježan, prirodan način da dobijete blage, zemljane tonove - od svijetlomaslinaste do sivkasto-zelene boje. Rezultat neće biti jako intenzivan, ali će izgledati vrlo prirodno i elegantno, idealno za one koji vole rustikalni i minimalistički stil uskrsnog stola. Skuhajte 8-10 vrećica zelenog čaja u litri vode. Čaj kuhajte nekoliko minuta, maknite s vatre i ostavite da se dobro nacrni i malo ohladi. Dodajte kašiku sirćeta u čaj, a ono će pomoći da se boja bolje primi. Skuhajte jaja i pustite ih da se ohlade. Lagano ih stavite u čajnu kupku. Ovisno o željenoj nijansi, ostavite jaja u čaju od 30 minuta do nekoliko sati, pa čak i preko noći u frižideru za jaču boju.