Zašto hrana u avionu ima čudan okus: Stjuardesa objasnila u čemu je problem

Opće je prihvaćeno mišljenje da hrana koju jedemo na 10.000 metara visine ima čudan okus - što je u redu, jer većina nas ne ulazi u avion s idejom da uživa u vrhunskoj gastronomiji.
Danas će većina nas kupiti "meal deal" – vrećicu čipsa i sve ostalo – kako bismo izbjegli preskupe gotove obroke, samo kako bismo otkrili da omiljeni sendvič i grickalice jednostavno nemaju isti okus kao na tlu.
Jeste li se ikada zapitali zašto avionska hrana ima isti okus i teksturu kao obroci u školskoj kantini? Ispada da to nije samo osjećaj – to je stvarno. No ne zbog onog što očekujete.
To je pitanje novinar LADbiblea postavio bivšoj stjuardesi Mandy Smith tokom razgovora o njezinom dugogodišnjem iskustvu. Pa, zašto hrana ima tako čudan okus? Pokazalo se da nije toliko do hrane - već do vas.
- Nije hrana loša, nego su vam okusni pupoljci drugačiji dok ste u zraku, objasnila je Smith i dodala kako kabinski pritisak utiče na cijelo tijelo.
- Pritisak u kabini utiče na cijeli organizam, pa tako i na okusne pupoljke, nastavila je.
- Utiče na sve vaše probavne procese, mozak i sve ostalo. I okusni pupoljci su pogođeni.
Možda zvuči kao propagandna poruka Smith koja nas pokušava nagovoriti da kupujemo više hrane u avionu, ali zapravo je istina - naša percepcija slatkog i slanog zaista se mijenja dok letimo, prenosi Net.hr.
Promjena u sposobnosti kušanja svodi se na tri čimbenika: niži pritisak zraka u kabini, manjak vlage i povećan nivo buke (prema portalu Delish), dok Fraunhofer Institut za građevinsku fiziku dodaje da, u takvim uslvima, naša sposobnost kušanja soli pada za 20 do 30 posto, a šećera za 15 do 20 posto.
- Okus je kombinacija oba, a percepcija slanog i slatkog opada u kabini pod pritiskom, mobjasnio je Russ Brown, direktor In-flight Dining & Retail odjela u American Airlinesu, u razgovoru za BBC.
Pa kakvog je zapravo okusa hrana koju poslužuju omiljene aviokompanije - kad je ne jedete u zraku? Navodno - slanog.
"Kad biste tu hranu probali na zemlji, što kuhari i rade dok kreiraju jelovnike, bila bi prilično slana i snažnog okusa", dodala je Smith. "Moraju je začiniti jače zbog situacije s okusnim pupoljcima."
Vaša sposobnost da osjetite okus nije jedina stvar koja se mijenja tokom leta – i alkohol drugačije utiče na tijelo dok letite.
- Alkohol može imati snažniji učinak na tijelo na velikoj visini, rekao je dr. Kevin Huffman za LADbible.
- Kabinski pritisak može povećati koncentraciju alkohola u krvi i do 50 posto, pa vas ona čaša vina može znatno više omamiti nego inače, objasnio je.
To može uticati na vašu prosudbu i motoričke sposobnosti, čineći vas sklonijima nesrećama ili ozljedama prilikom ukrcaja ili iskrcaja.