Turisti u šoku: Platili ručak 1.805 KM, vlasnik restorana poručio: "Znali su šta naručuju"

Zlatni tanjiri ili jastog s Manhattana?/Free Pik

Zlatni tanjiri ili jastog s Manhattana?/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Na talijanskom otoku Ponza, popularnom turističkom odredištu, jedan račun za ručak izazvao je pravu buru negativnih reakcija.

Naime, četvero gostiju platilo je ukupno 923 eura (1.805 KM) u restoranu Il Rifugio dei Naviganti. Fotografija računa brzo se proširila putem WhatsApp grupa, a cijeli slučaj prenio je i ugledni talijanski list la Repubblica.

Najskuplja stavka na računu bilo je jelo Scialatielli all’aragosta, odnosno tjestenina s jastogom, koja je ukupno koštala 759 eura (1.484 KM). Uz to, gosti su popili dvije flaše lokalnog vina Biancolella što je koštalo 120 eura (234 KM), a račun je uključivao i vodu, hljeb te, kako se navodi, pogled na more.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Račun po osobi iznosio je oko 225 eura (440 KM), što je mnogima bio pretjeran iznos. Neki su čak razmišljali o prijavi finansijskoj policiji, iako do trenutka izvještavanja nije podnesena službena žalba.

Vlasnik restorana: "Jastozi su svježi i prikazuju se gostima živi"

Vlasnik restorana, Mario Coppa, stao je u odbranu cijena i istaknuo da su gosti prije narudžbe vidjeli jastoge, kao i njihovu težinu i cijenu:

"Ko naručuje jastoga, zna šta može očekivati", izjavio je za la Repubblicu. "U trenutku žalbe nisam bio prisutan, no osoblje je čak ponudilo i popust".

Dodao je i da neki gosti ne razlikuju skupi jastog (aragosta) od jeftinije varijante (astice), zbog čega često dolazi do nesporazuma. "Pokušavamo procijeniti ko si takvo jelo može priuštiti, ali to nam ne uspije uvijek".

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Slični slučajevi šokantnih računa i u drugim zemljama

Slučajevi previsokih cijena nisu rijetkost. Nedavno je par na kruzeru pokušao izbjeći plaćanje računa od 3.200 eura (6.258 KM) za hotelsku uslugu, ali su uhapšeni na aerodromu u Ibizi. U Njemačkoj je korisnik Reddita izvijestio o šnicli bez priloga koja je koštala 26 eura (50.85 KM) što je izazvalo raspravu o rastućim cijenama u ugostiteljstvu, piše Fenix Magazin.