Trik koji mnogi hvale: Ovako će vam banane biti svježe 10 dana duže nego obično

banane, voce/
Ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Banane brzo postaju smeđe zbog etilenskog plina koji proizvode, što ubrzava njihov proces zrenja. Ovaj plin čini banane mekanim i neugodnima kada postignu punu zrelost.

Međutim, postoji način da se uspori proces sazrijevanja: omotavanjem peteljke u plastičnu foliju možete spriječiti širenje etilenskog plina, što može produžiti svježinu banana do 10 dana ili duže, prenosi Hayat

Stručnjakinja Emma Mason savjetuje da banane razdvojite i omotate svaku pojedinačno za najbolji rezultat. Njena istraživanja pokazuju da banane s omotanom peteljkom bolje zadržavaju žutu boju, dok one koje nisu tretirane brzo počinju crniti.

Prema istraživanjima, banane kada vise, onda se usporava djelovanje etilenskog plina i sprječava oštećenja na plodovima, koja nastaju kada banane stoje na radnoj površini. Također, važno je ne skladištiti banane zajedno s drugim plodovima koji proizvode etilen, jer to ubrzava njihovo truljenje.

Emma preporučuje da banane ostavite na hladnom mjestu, daleko od ostalog voća, ali nikako u frižideru. Hladnoća usporava proizvodnju etilenskog plina, što može spriječiti zrelost i uzrokovati potamnjenje kore.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za dodatnu svježinu, kupite zelene banane koje polako dozrijevaju, umjesto da birate one koje su već zrele. Također, posebni kontejneri za banane, koji ih štite od oštećenja, mogu biti korisni za održavanje banana svježima dok se transportiraju ili pohranjuju.