Tajna dugotrajnih cvjetova: Kako tri kuhinjska sastojka čuvaju svježinu buketa?

Prirodna 'hrana' za cvijeće/Pexels
Nema ništa gore od toga kad lijep buket uvene nakon samo par dana. Srećom, postoji jednostavan trik s tri sastojka iz kuhinje koji će ga održati svježim duže.
Buket ste možda dobili na poklon, sami ga kupili ili ubrali u vrtu – u svakom slučaju, potrebno mu je malo dodatne njege kako bi duže ostao svjež i lijep. Uz buket često dobijete malu kesicu s prahom, ali ona traje samo jedno korištenje, piše Express.
Cvijeće može trajati duže
Cvjećarka Tina Merola ima rješenje koje svi mogu napraviti kod kuće. "Hrana za rezano cvijeće pomaže jer daje hranjive tvari, održava vodu pogodnom za cvijeće, sprječava bakterije i produžuje mu vijek", kaže. Također pomaže da se zatvoreni pupoljci otvore nakon rezanja. U malim kesicama zapravo se nalaze samo tri sastojka: šećer, limunska kiselina i ocat.
Ova mješavina hrani i hidratizira gotovo sve vrste rezanog cvijeća te sprječava razvoj bakterija. Neki dodaju i posebne dodatke koji čiste unutrašnjost stabljike od bakterija pa voda lakše prolazi i cvijet je bolje hidratiziran.
"Šećer hrani stabljiku, limunska kiselina snižava pH vode kako bi cvijet bolje upio vodu, a ocat sprječava razvoj bakterija. Budući da šećer privlači neželjene mikroorganizme, potrebno je dodati antibakterijsku komponentu poput octa", dodaje Merola.
Prirodna 'hrana' za cvijeće
"Hranu" za piće možete brzo i lako pripremiti kod kuće uz nekoliko osnovnih sastojaka iz kuhinje.
Sastojci:
4 šoljice tople vode
2 kašike šećera
1 kašika octa
1 kašika limunske kiseline ili limunovog soka (ako nemate limun, može i samo ocat)
Priprema:
Sve dobro promiješajte dok se sastojci ne otope. Ako nemate limun, ne brinite – dovoljna je i kombinacija vode, šećera i bijelog octa (dvije kašike octa na četiri šoljice vode). Alternativno, možete koristiti i sodu bikarbonu.
"Prije nego što cvijet stavite u vodu, u vazu s vodom dodajte jednu kašikicu sode bikarbone", savjetuje cvjećarka.
Osim domaće hrane za cvijeće, važno je pridržavati se i nekoliko jednostavnih pravila kako bi buket što duže trajao. Skratite stabljike pod uglom (1-2 cm) za bolju apsorpciju vode i uklonite listove koji bi bili u vodi jer potiču rast bakterija. Vazu uvijek koristite čistu, a vodu mijenjajte svaka dva do tri dana uz dodatak nove "hrane". Redovito uklanjajte uvenule dijelove i držite buket podalje od direktnog sunca i izvora topline ili hladnoće. Tako će vaše cvijeće duže ostati svježe i lijepo.