Roštilj nikada neće biti isti: Evo šta treba uraditi poslije svakog korištenja

Ilustracija/ Pexels
Nakon ljetnog roštiljanja, umjesto da uživate u uspomenama, mnogi se suoče s ne tako ugodnim dijelom – čišćenjem roštilja. Tvrdokorne masne mrlje i zagorjeli ostaci hrane često znaju zadati glavobolju, ali postoje jednostavna i efikasna rješenja koja vam mogu olakšati posao.
Stručnjaci iz kompanije VonHaus preporučuju upotrebu sode bikarbone kao najpristupačnije i najefikasnije rješenje za uklanjanje masnoće. Dovoljno je napraviti pastu od bikarbone i malo vode, utrljati je na rešetke pomoću četke i ostaviti da djeluje prije ispiranja.
Ako vam je potrebna zamjena za četku, poslužit će obična aluminijska folija – jednostavno je zgužvajte u kuglu i s njom iščetkajte zagorjele ostatke. Ovaj trik je jeftin, a posebno koristan za teško dostupne dijelove rešetke.
Zanimljivo rješenje donosi i korištenje – kafe. Naime, skuvana crna kafa može poslužiti za namakanje metalnih dijelova, jer njena kiselina efikasno rastvara ostatke hrane.
Kako biste spriječili pojavu hrđe, nakon čišćenja površine lagano premažite biljnim uljem. Također, obavezno zaštitite roštilj vodootpornom navlakom, čime ćete produžiti njegov vijek trajanja i izbjeći nakupljanje vlage i prašine.
Ukoliko se nakon svakog roštiljanja posvetite kratkom čišćenju, izbjeći ćete nakupljanje tvrdokornih naslaga, a vaš roštilj će biti spreman za naredno druženje bez dodatnog napora.