Ovaj dio jabuke ni slučajno ne biste smjeli jesti

crvena jabuka/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ukoliko je sjemenka jabuke zdrobljena, oštećena, prožvakana, amigdalin se raspada u hidrogen cijanid.

Jabuke su jedno od omiljenih voćki velikog dijela ljudi, a znate li da one u sebi imaju cijanid?

Sjemenke jabuka sadrže u sebi amigdalin, koji je inače prirodan sastojak sirovih koštunjavih plodova poput badema i koštice kajsije. Amigdalin se sastoji od šećera i cijanida, a kada se preradi u ljudskom organizmu pretvara se u cijanovodoničnu kiselinu., prenosi Hayat

Ukoliko je sjemenka jabuke zdrobljena, oštećena, prožvakana, amigdalin se raspada u hidrogen cijanid koji je smrtonosan u velikim dozama, prenosi Krstarica.

Koliko grama sjemenki možemo da pojedemo a da se ne otrujemo?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Da bi konzumiranje ovih sjemenki bilo fatalno po nas, trebalo bi da pojedemo dvije šoljice mljevenih sjemenki. Tačnije, dovoljno je da se pojede između 100 i 200 mg cijanida i u roku od nekoliko minuta posljedice će biti smrtonosne.