Oprez, nikad ne naručujte ovo jelo u restoranu: Vrhunski kuhari ga izbjegavaju, a evo i zašto

Kuhari ga ne bi ni pogledali/Unsplash
U svijetu kulinarskih stručnjaka postoji niz jela koja šefovi restorana nikada ne bi naručili. Školjke ili riba u sumnjivim lokalima, „specijalitet dana“ koji možda nije tako poseban kao što se čini, i deserti koji ne zadovoljavaju njihove standarde samo su neki od primjera.
Alberto Moreale, iskusni šef, izbjegava naručivati specijalitet dana, jer su mnogi restorani skloni da svoje menije formiraju prema namirnicama koje zapravo trebaju potrošiti. On savjetuje gostima da se prvo informišu o svježini namirnica ili da se odluče za lokalne specijalitete.
Gordon Ramsay također upozorava na opasnosti „dnevnih specijala“, ističući da je bolje prvo pitati za preporuke nego slijepo vjerovati nazivu jela.
Kada su u pitanju morski plodovi, mnogi šefovi preporučuju oprez, posebno kod ostriga koje mogu izazvati trovanje ako nisu pravilno pripremljene.
Deserte u restoranima najbolje je izbjegavati, smatra šef Džejkobi Ponder, osim ako niste u restoranu poznatom po vrhunskim slatkišima. On naglašava da priprema slatkih jela zahtijeva posebno umeće koje nije svaki restoran u stanju pružiti.
Mnogi kuhari radije spremaju kod kuće hranu koju inače ne bi naručili u restoranu, koristeći izlazak kao priliku za istraživanje novih ukusa i doživljaja. Za njih restoran nije samo mjesto za jelo, već i za gastronomsku avanturu, piše Nova.rs.