Očuvajte banane duže svježim: Treba vam jedan voćni sok
Banane su omiljeno voće mnogih, ali njihova kratka trajnost često zna predstavljati problem.
Na sobnoj temperaturi, banane obično traju do pet dana, a kada se jednom ogule ili isjeku, počinju tamniti gotovo odmah. Međutim, ako ste ljubitelj banana u jutarnjoj kaši ili na tostu, postoji jednostavan način da produžite svježinu isječenih komadića uz pomoć malo soka od ananasa.
Nakon što se banana oguli i dođe u dodir s zrakom, prirodni enzim polifenol oksidaza reaguje s kiseonikom, što uzrokuje tamnjenje mesa voća. Stručnjaci objašnjavaju da sok od ananasa, zahvaljujući svom sadržaju limunske kiseline, snižava pH vrijednost banane i stvara okruženje koje usporava djelovanje enzima odgovornih za tamnjenje. Također, kiselina formira tanki zaštitni sloj koji sprječava dodatni kontakt s kisikom.
Iako će sok od ananasa donekle promijeniti ukus banane, njegova blaga i slatka aroma je mnogo suptilnija od, recimo, limunovog soka, koji može dati oštar ukus. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se koristi samo tanak sloj kako bi se očuvala prirodna slatkoća banane.
Nakon što komadiće banane lagano premažete sokom od ananasa, najbolje ih je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru. Na ovaj način, kako navode stručnjaci sa portala Real Simple, isječene banane mogu ostati svježe i do tri ili četiri dana, što ih čini idealnim za pripremu unaprijed.
Osim soka od ananasa, efikasni su i drugi voćni sokovi bogati kiselinama, poput limunovog ili narandžinog soka. Ipak, sok od ananasa ističe se kao najbolja opcija za one koji žele sačuvati boju i teksturu banana bez previše mijenjanja njihovog okusa.