Kupujete avokado? Prvo pogledajte ovaj mali detalj koji govori koliko je zreo

Avokadoje kralj zdravih masti i nezaobilazan sastojak u mnogim zdravim jelima, ali svi znamo onu frustraciju prilikom kupnje avokada koji je tvrd kao kamen ili, s druge strane, onog koji je već prezreo. Iako većina ljudi provjerava zrelost pritiskanjem ploda, postoji jedan jednostavan, a često zanemaren trik.
Boja male točkice na ljusci avokada može vam pomoći da procijenite je li plod spreman za jelo.
Što nam govori točkica na avokadu
Svi avokadi imaju na vrhu – na mjestu gdje je bila stabljika – malu okruglu točkicu ili “kapicu”. Ta točkica zapravo štiti plod i može biti pravi pokazatelj njegove zrelosti. Ako je točkica svijetlo zelena ili žućkasta, to znači da avokado još nije zreo i trebat će mu još nekoliko dana da omekša.
S druge strane, ako je točkica smeđa ili tamna, te lako pada ako ju pritisnete u stranu, to obično znači da je avokado zreo i spreman za jelo. Ako točkica nedostaje (već je ranije ispala), to može značiti da je prezreo.