Kupili ste lubenicu i nije slatka? Jedan sastojak iz vaše kuhinje rješava taj problem

Tokom vrelih ljetnih dana, malo šta može osvježiti kao kriška rashlađene lubenice. Njena slatkoća i sočnost su savršena kombinacija koja istog trena gasi žeđ i rashlađuje tijelo. Osim što je ukusna, lubenica je i vrlo zdrava – prepuna vode, a s minimalno kalorija, idealna je i za one koji paze na liniju.
No, svima nam se barem jednom dogodilo da donesemo kući lubenicu koja, nažalost, nije dovoljno slatka. Umjesto da je bacite, postoji jednostavan trik koji može spasiti stvar i to uz pomoć jednog sasvim neočekivanog sastojka: soli!
Iako na prvu zvuči čudno, malo soli zapravo može istaknuti prirodnu slatkoću lubenice. Naime, nezrela ili manje ukusna lubenica često u pozadini ima blagu gorčinu. Sol pomaže da se ta gorčina neutralizira, čime slatki okus dolazi do izražaja
Osim toga, sol poboljšava i teksturu ploda. Lagano posipanje soli pomaže da voda, kojom je lubenica i više nego bogata, izbije na površinu i omekša svaki zalogaj. Ako se odlučite isprobati ovaj trik, dovoljno je da krišku lubenice posolite i pričekate minutu-dvije prije nego zagrizete.
Inače, nije nepoznanica da se lubenica odlično slaže s pršutom i drugim suhim mesnim delicijama, a u nekim kulturama, poput sirijske, jede se uz sir. Isto tako, mrvica soli može ublažiti gorčinu grejpfruta. Dakle, ovaj trik itekako ima smisla – i to ne samo za lubenicu.