Kuhar otkrio klasičnu grešku koju pravimo sa čajem: Vrijeme je da prestanemo vjerovati u mitove

borove iglice, caj/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sljedeći put kada pripremate čaj, pokušajte pratiti ovaj savjet – primijetit ćete značajnu razliku u okusu

Bilo da se radi o zelenom, crnom ili biljnim čajevima, svaki od njih pruža određene zdravstvene prednosti poput bogatstva antioksidansa, poboljšanja probave, jačanja imuniteta ili jednostavno opuštanja. Međutim, mnogi ljudi nisu svjesni da način pripreme značajno utječe na okus i kvalitetu čaja, Hayat.

Iako se priprema čaja čini jednostavnom, može doći do grešaka koje rezultiraju blagim, gorkim ili čak neprijatnim okusom napitka.

Stručnjaci ističu da nije dovoljno samo odabrati kvalitetne listiće ili dodavati sastojke poput limuna, meda ili cimeta – ključnu ulogu ima i temperatura vode kojom prelijevate čaj. Profesionalni kuhar Martin Isark objašnjava da kipuća voda nije dobar izbor za pripremu čaja.

"Vrijeme je da prestanemo vjerovati u mitove – prelijevanje čaja kipućom vodom uništava njegov okus i ostavlja previše tanina, što čaj čini suhim i manje ugodnim za pijenje", kaže Isark.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Umjesto toga, preporučuje se zagrijavanje vode do maksimalno 80 stepeni. Na ovoj temperaturi listići čaja mogu osloboditi sve svoje arome bez gubitka suptilnih okusa.

Sljedeći put kada pripremate čaj, pokušajte pratiti ovaj savjet – primijetit ćete značajnu razliku u okusu.

 

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja