Koje sorte kupusa nikako ne treba da kiselite: Na pijaci izgleda savršeno, ali se raspadne u buretu prije januara

kupus za/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Greška koju mnogi prave prilikom kiseljenja kupusa krije se u – pogrešnom izboru sorte.

a pijaci izgleda savršeno: velike, sjajne glavice koje obećavaju odličnu zimnicu, ali već do decembra raspadnu se, dobiju neprijatan miris i od kiselog kupusa nema ništa.

 

 

Problem je jednostavan: nisu svi kupusi za kiseljenje. Sorte sa tankim listovima i laganim glavicama namijenjene su svježoj upotrebi, ne fermentaciji. Takav kupus brzo pusti vodu, omekša i ne izdrži do zime.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako želiš da zimnica potraje do proljeća, biraj provjerene sorte – futoški kupus (klasika koja traje mjesecima), Bravo F1 (pouzdan i postojan hibrid) ili varaždinski kupus, koji se sporije kiseli, ali odlično čuva čvrstinu i aromu, prenosi Najžena.

 

Pravila uspješnog kiseljenja:

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Biraj teške, zbijene glavice.

 

 

Ne kiseli kupus koji je bio izložen mrazu.

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

Sve mora biti potpuno potopljeno u vodi

Redovno skidaj penu i po potrebi dodaj malo vinskog sirćeta

Ako voda postane mutna, listovi se raspadnu ili se pojavi sluz – kupus je propao.

Dakle, ne gledaj samo izgled na pijaci – pitaj za sortu. Pravi kupus za kiseljenje mora da bude čvrst, izdržljiv i mirisan, baš kao onaj koji su kiselile naše bake i koji traje do proljeća.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja