Iskorišteno ulje nikada ne bacajte u cijevi, samo činite štetu: Evo šta je bolje opcija

Korišteno ulje postaje štetno jer tokom kuhanja ili prženja može doseći visoke temperature koje uzrokuju razgradnju ulja i stvaranje štetnih spojeva poput aldehida i akroleina. Takvi spojevi mogu biti kancerogeni i štetni za zdravlje kada se konzumiraju.
Osim toga, korišteno ulje može sadržavati ostatke hrane i mikroorganizama koji mogu uzrokovati razvoj bakterija i time povećati rizik od trovanja hranom. Stoga je važno koristiti svježe ulje za pripremu hrane kako bismo osigurali sigurnost i kvalitetu jela.
Bacanje iskorištenog ulja u sudoper može biti štetno jer može začepiti cijevi, uzrokovati začepljenja u kanalizacijskom sustavu te pridonijeti onečišćenju vode i okoliša. Umjesto toga, iskorišteno ulje treba pravilno odlagati u spremnike za recikliranje ili u posebne kontejnere za zbrinjavanje otpada.
Jedan je korisnik društvene mreže X otkrio kako se on rješava korištenog ulja i njegov trik je oduševio ljude. Naime, čovjek stavi aluminijsku foliju u sudoper te ju oblikuje kao rupu. Unutra stavi ulje koje potom ohladi i ono se stvrdne.
Na taj načina je vrlo jednostavno baciti ulje te nećete oštetiti svoju kuhinju, kao ni okoliš, izlijevanjem korištenog ulja u sudoper.