Djeca izložena kikirikiju imaju manje vjerovatnoće za razvijanje alergije kad odrastu

Alergija na kikiriki zna biti vrlo opasna/ Ilustracija/
Uvođenje proizvoda od kikirikija djeci od djetinjstva do 5 godina značajno smanjuje rizik od razvoja alergije na kikiriki, prema studiji koju je sponzorirao Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti Nacionalnog instituta za zdravlje i koju je vodio King's College London. Nalazi, objavljeni u časopisu NEJM Evidence, osporavaju prethodne smjernice o tome kako uvesti potencijalne alergene.
Studija je otkrila da rana i redovna konzumacija proizvoda od kikirikija osigurava trajnu toleranciju na kikiriki u adolescenciji, čak i ako je konzumacija kikirikija kasnije smanjena ili prekinuta. "Današnji nalazi trebali bi ojačati povjerenje roditelja i staratelja da hranjenje njihove male djece proizvodima od kikirikija počevši od ranog djetinjstva prema utvrđenim smjernicama može pružiti trajnu zaštitu od alergije na kikiriki", rekla je dr. Jeanne Marrazzo, direktorica instituta. Ovaj pristup bi mogao spriječiti desetine hiljada slučajeva alergije na kikiriki među 3,6 miliona djece koja se godišnje rađaju u Sjedinjenim Državama.
Istraživanje je dio serije studija koje ispituju alergije na kikiriki. U kliničkom ispitivanju Rano učenje o alergiji na kikiriki (LEAP), polovina učesnika je redovno konzumirala puter od kikirikija do 5. godine, dok je druga polovina izbjegavala kikiriki. Grupa u ranoj izloženosti pokazala je 81% smanjenje rizika od alergije na kikiriki do 5. godine. Nastavna studija je pokazala da većina djece koja su konzumirala kikiriki rano, a zatim ga izbjegavala od 5 do 6 godina nije razvila alergiju na kikiriki.
Treća studija pratila je 508 od prvobitnih 640 djece, sada oko 13 godina. Nalazi su otkrili da je 14,5% onih koji su izbjegavali kikiriki rano i 4,4% onih koji su rano konzumirali kikiriki imali alergiju na kikiriki do 12 godina ili više. Ovo ukazuje na smanjenje rizika od alergije za 71% za one koji su rano i redovno uveli kikiriki do 5. godine.
Studija naglašava važnost ranog uvođenja kikirikija, posebno za bebe s ekcemom koje su pod većim rizikom od alergija na hranu. Detaljne smjernice za sigurno uvođenje kikirikija dostupne su u "Dodatku smjernica za prevenciju alergije na kikiriki u Sjedinjenim Državama".
"Općenito se može reći 'što prije, to bolje' za roditelje, posebno za bebe s ekcemom", rekao je Gideon Lack, profesor pedijatrijske alergije na King's College London i autor studije. Međutim, naglasio je da djeca moraju biti razvojno spremna da jedu čvrstu hranu kako bi izbjegli rizik od gušenja. Većina beba može početi da se odbija između četiri i šest mjeseci, ali se mora procijeniti individualna spremnost, preporučuje.