4 namirnice koje podstiču mršavljenje i kontrolišu šećer u krvi

Zob ilustracija/George Dolgikh/alamy/alamy/profimedia
Hrana sa niskim glikemijskim indeksom ključna je za cjelokupno zdravlje — probavlja se i apsorbuje sporije, što znači da se duže osjećamo siti kada je konzumiramo.
Ishrana ovim namirnicama podržava upravljanje težinom povećanjem sitosti i smanjenjem unosa kalorija, dok stabilizuje nivo šećera u krvi, što je od suštinskog značaja za dijabetičare.
Koje namirnice su najbolje za podršku mršavljenju, zdravim nivoima holesterola i šećera u krvi? Varsha Khatri, registrovana nutricionistkinja iz Prowise Healthcare, podijelila je četiri najbolja izbora sa SheFinds ove sedmice — mahunarke, bobičasto voće, zob i orašaste plodove, piše New York Post.
Mahunarke
Pored toga što su prirodno niske u zasićenim mastima i bogate topivim i netopivim vlaknima, mahunarke su odličan izvor biljnih proteina.
Uključivanje mahunarki kao što su grah, slanutak i leća u vašu ishranu može pomoći u snižavanju holesterola i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
“Ove namirnice su bogati izvori proteina, vlakana i esencijalnih minerala koji ih čine izuzetno korisnim za mršavljenje, kontrolu šećera i poboljšanje lošeg holesterola,” objasnila je Khatri za SheFinds. “Mahunarke sadrže složene ugljikohidrate koji se sporo probavljaju, čime se izbjegava nagli porast nivoa glukoze u krvi dok pružaju stalnu energiju.”
Istraživanja sugeriraju da mahunarke mogu imitirati efekte lijekova poput Ozempica i Wegovija u suzbijanju gladi.
Bobičasto voće
Bobičasto voće je bogato prehrambenim vlaknima, uključujući topiva vlakna poput pektina.
Pektin usporava brzinu apsorpcije šećera u krvotok, pomažući u upravljanju nivoom šećera u krvi.
Bobičasto voće je također poznato po svojim koristima za srce.
“Antioksidansi i polifenoli dobijeni iz bobičastog voća smanjuju oksidativni stres i upale, koji su odgovorni za mnoge slučajeve srčanih bolesti,” primijetila je Khatri.
Svakodnevno konzumiranje jagoda i borovnica može smanjiti šanse za razvoj demencije.