Škodimo sami sebi: Koliko ste upoznati sa sastavom instant jela

supa jedenje supe juha/

supa jedenje supe juha/

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Instant supe su brza i praktična opcija za obrok, a toliko su dugo dio domaćinstava da se mnogi i ne pitaju šta zapravo jedu.

Analizirali smo sastav nekoliko popularnih marki i usporedili ih s domaćim varijantama kako bismo utvrdili što sve unosimo u organizam pri konzumaciji ovih proizvoda.

Visok udio natrija i aditiva

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jedan od glavnih problema instant supe je visok udio natrija. U instant supe spadaju i instant jela s tjesteninom poput azijskog ramena. Jedna porcija nudli sadrži čak 914 mg natrija, što je gotovo polovica preporučene dnevne količine za odrasle osobe. Prekomjeran unos natrija može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, bolesti srca i moždanog udara, piše Index.hr

Osim toga, mnoge instant supe sadrže dodatke poput mononatrijeva glutamata, hidroliziranog biljnog proteina i umjetnih zaslađivača, koji mogu izazvati negativne reakcije kod osjetljivih osoba.

Popularne marke često koriste rafinirano pšenično brašno, kukuruzni škrob, maltodekstrin, hidrogenizirana biljna ulja i stabilizatore u svojim instant supama. Ovi sastojci mogu pridonijeti povećanju tjelesne mase, inzulinskoj rezistenciji i povećanom riziku od razvoja dijabetesa tipa 2.

Što odabrati?

Ako tražite zdraviju alternativu, preporučujemo domaće varijante supa koje možete pripremiti kod kuće. Korištenje svježih sastojaka poput povrća, mahunarki i integralnih žitarica može značajno poboljšati nutritivnu vrijednost vaših obroka.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za one koji se ipak odluče za instant opcije, preporučujemo pažljivo čitanje deklaracija i odabir proizvoda s nižim udjelom natrija i bez nepotrebnih aditiva.

Iako su instant jela praktične, njihova nutritivna vrijednost često nije zadovoljavajuća. Svijest o sastavu ovih proizvoda može vam pomoći u donošenju informiranih odluka o prehrani.