Tako je lako: Zaboravite na ribanje, ovo je najlakši način za čišćenje masnih rešetki rerne

Masnoća nestaje sama/Free Pik

Masnoća nestaje sama/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Koliko god pazili prilikom pečenja, na rešetkama rerne se s vremenom nakupljaju masnoća i zapečeni ostaci hrane. Sokovi iz pita, sir koji se topi s pizze ili kapljice ulja lako se zalijepe za metal i ostavljaju tvrdokorne naslage koje nije jednostavno očistiti.

U većini slučajeva nije moguće sve ukloniti odmah, pa je potrebno posegnuti za dodatnim metodama. Dobra vijest je da postoje rješenja koja su jednostavna, efikasna i ne zahtijevaju naporno ribanje.

Efikasne metode čišćenja rešetki

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Najmanje neuredna metoda uključuje korištenje komercijalnog sredstva za čišćenje rerne. Rešetke se stave u veliku plastičnu vreću, obilno poprskaju sredstvom i ostave da odstoje barem jedan sat ili, još bolje, preko noći. Nakon toga ih je dovoljno isprati vodom i obrisati krpom – većina masnoće i ostataka hrane jednostavno nestane.

Deterdžent za mašinu za suđe efikasnije uklanja masnoću od običnog sapuna. Rešetke se polože u kadu, prekriju vrelom vodom i deterdžentom, pa ostave da stoje nekoliko sati – idealno preko noći. Ujutro je dovoljno blago ih prebrisati spužvom i spremne su za ponovnu upotrebu.

Za one koji žele izbjeći jake hemikalije, kombinacija sirćeta i sode bikarbone nudi ekološki prihvatljiviju opciju. Sirće rastvara masnoću, a soda svojim blagim abrazivnim djelovanjem pomaže ukloniti tvrdokorne naslage. Iako ova metoda zahtijeva malo više truda, rezultat je često jednako dobar.

Koliko često čistiti i kako održavati rernu?

Preporučuje se da se rešetke čiste barem jednom po sezoni, dok onima koji rjeđe koriste rernu može biti dovoljno i dva puta godišnje. Najvažnije je reagovati na vrijeme:

„Koristim vlažnu mikrofiber krpu odmah nakon što izvadim pizzu, jer su tada komadići sira još mekani i lako se skidaju“, savjetuje autorica.

Kako biste sveli čišćenje na minimum, važno je usvojiti nekoliko jednostavnih navika. Hranu nije preporučljivo peći direktno na rešetkama, a ispod tepsija i pita uvijek je dobro staviti pleh ili silikonsku podlogu. Na taj način sprječavate kapanje i nastanak tvrdokornih mrlja, a rerna ostaje čista znatno duže, piše Real Simple.