Špajz u kojem ima mjesta za sve: Male tajne velikih domaćica

-
U današnje vrijeme, kad se na sve načine dovijamo kako da što bolje iskoristimo svaki milimetar prostora u stanu, rijetki su srećnici koji imaju špajz. Međutim, još su rjeđi oni koji znaju gdje im se šta u njemu nalazi. Agencija za čišćenje iz Novog Sada podijelila je svoju metodu zavođenja reda u špajzu.
VIJENCI LUKA I PAPRIČICA: Crni i bijeli luk zimi se najbolje mogu sačuvati ako ispletete vijence i okačite ih u špajzu. Takođe, u špajzu možete čuvati i ljute papričice, a najbolje je da vijence zakačite u ćošku, kako biste maksimalno iskoristili svaki milimetar ovog korisnog kutka. Temperatura u špajzu trebalo bi da bude ispod 24˚C.
Kod svakog špajza najvažnija je dobra organizacija prostora jer je uglavnom riječ o maloj prostoriji u kojoj lako nastane haos. Prije nego što krenete u akciju, dobro razmislite šta od namirnica želite da držite u špajzu, a potom i koje od tih namirnica češće koristite. Razvrstajte svježe namirnice od onih u konzervi ili tegli, a posebno mjesto u špajzu trebalo bi da imaju i flaše.
POLICE OD PODA DO PLAFONA: Police su uvijek najjednostavnije rješenje za uređenje špajza jer ih možete postaviti od poda do plafona. Najbolje je da to učinite tako da svakoj možete prići, kako biste iskoristili što više prostora. Donje police mogu biti šire jer njima lako prilazite, a na gornje odložite posuđe koje rijetko koristite.
Osim polica, u špajzu su dobro rješenje i ladice i posebne pregrade za začine, a nije zgoreg da u ovom kutku držite i male kuhinjske uređaje za koje nemate mjesta u kuhinji.
SAVJETI ZA AKCIJU: Ispraznite sve police u špajzu, očistite ih i, dok je špajz još prazan, vidite trebaju li vam novi pomoćni elementi za skladištenje namirnica poput ladica ili kutija. Bez žaljenja pobacajte sve namirnice koje ne koristite duže vrijeme ili im je istekao rok trajanja.
Sortirajte hranu po kategorijama (npr. konzervirana hrana, flaše, tjestenine, brašno...) i smjestite svaku vrstu na svoju policu. Sitne namirnice, poput praška za pecivo, vanilin-šećera, cimeta ili kakaa smjestite u plastične prozirne kutije i stavite ih na policu. Krompir i luk držite na najhladnijem i najtamnijem mjestu. A da bi se i vaši ukućani lako snašli u špajzu, naljepnicama označite namirnice na svakoj polici.