Skoro svi prave ovu grešku: Nikad nemojte ovo raditi sa zagorenom hranom, može biti opasno

Nemojte bespotrebno rizikovati/Free Pik

Nemojte bespotrebno rizikovati/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zagorena hrana često se automatski baca u smeće, posebno kada do nje dođe zbog nepažnje prilikom korištenja kućanskih aparata. Međutim, ta naizgled bezazlena navika može predstavljati ozbiljan rizik od požara, upozorava stručnjakinja za hitne intervencije s više od deset godina iskustva u vatrogasnoj službi.

Bivša medicinska tehničarka Ally podijelila je na TikToku slučaj u kojem je mlada žena zapalila kolač u mikrovalnoj – umjesto 20 sekundi, greškom ga je podgrijavala dvije minute. Kada je zagorjeli kolač bacila u kantu za smeće, ubrzo je izbio požar.

Zagorena hrana može izazvati požar

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako navodi stručnjakinja, izgorjela hrana može zadržati dovoljno topline da izazove tinjanje, pa čak i vatru, posebno ako dođe u kontakt s lako zapaljivim materijalima koji se često nalaze u kućnom otpadu.

“Požar ne mora uvijek nastati otvorenim plamenom – dovoljno je da temperatura bude izuzetno visoka. U zagorenoj hrani mogu ostati sićušna, gotovo nevidljiva žarišta, slična onima koja tinjaju u logorskoj vatri. Ako se takvi ostaci bace u kantu za smeće punu papira, plastike ili drugih zapaljivih materijala, rizik od požara je vrlo stvaran”, objašnjava.

Savjet stručnjaka: Ne izlažite se riziku

Kako biste spriječili ovakve opasne situacije, stručnjaci preporučuju:

“Ako primijetite dim iz pećnice ili mikrovalne, odmah isključite uređaj i zatvorite vrata, te sačekajte da se dim povuče. Hranu izvadite tek kada se potpuno ohladi.”

Ono što djeluje kao obična, svakodnevna greška, može imati ozbiljne posljedice, piše New York Post.