Skoro svi prave ovu grešku: Nikad nemojte ovo raditi sa zagorenom hranom, može biti opasno

Nemojte bespotrebno rizikovati/FreePik
Zagorena hrana često se automatski baca u smeće, posebno kada do nje dođe zbog nepažnje prilikom korištenja kućanskih aparata. Međutim, ta naizgled bezazlena navika može predstavljati ozbiljan rizik od požara, upozorava stručnjakinja za hitne intervencije s više od deset godina iskustva u vatrogasnoj službi.
Bivša medicinska tehničarka Ally podijelila je na TikToku slučaj u kojem je mlada žena zapalila kolač u mikrovalnoj – umjesto 20 sekundi, greškom ga je podgrijavala dvije minute. Kada je zagorjeli kolač bacila u kantu za smeće, ubrzo je izbio požar.
Zagorena hrana može izazvati požar
Kako navodi stručnjakinja, izgorjela hrana može zadržati dovoljno topline da izazove tinjanje, pa čak i vatru, posebno ako dođe u kontakt s lako zapaljivim materijalima koji se često nalaze u kućnom otpadu.
“Požar ne mora uvijek nastati otvorenim plamenom – dovoljno je da temperatura bude izuzetno visoka. U zagorenoj hrani mogu ostati sićušna, gotovo nevidljiva žarišta, slična onima koja tinjaju u logorskoj vatri. Ako se takvi ostaci bace u kantu za smeće punu papira, plastike ili drugih zapaljivih materijala, rizik od požara je vrlo stvaran”, objašnjava.
Savjet stručnjaka: Ne izlažite se riziku
Kako biste spriječili ovakve opasne situacije, stručnjaci preporučuju:
“Ako primijetite dim iz pećnice ili mikrovalne, odmah isključite uređaj i zatvorite vrata, te sačekajte da se dim povuče. Hranu izvadite tek kada se potpuno ohladi.”
Ono što djeluje kao obična, svakodnevna greška, može imati ozbiljne posljedice, piše New York Post.