Prestanite praviti ovu grešku: Ove fleke s odjeće nikad nemojte prati vrućom vodom

Nemojte uništavati odjeću/Ilustracija

Nemojte uništavati odjeću/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Vruća voda često "kuha" određene vrste fleka, zbog čega postaju trajne i gotovo nemoguće za uklanjanje.

Posebno su osjetljive proteinske fleke, kao što su krv, znoj, mliječni proizvodi, jaja i mesni sokovi. Toplota stvrdnjava proteine i vezuje ih za vlakna tkanine, pa je u ovim slučajevima najbolje prvo isprati fleku hladnom vodom i tek potom koristiti blagi deterdžent ili specijalizovano sredstvo za uklanjanje fleka.

Slična pravila važe i za fleke od trave, blata i zemlje. Vruća voda samo učvršćuje pigment, dok hladno ispiranje sprječava širenje boje i prodor u vlakna.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kod blata je preporuka sačekati da se osuši i nježno ga ukloniti četkom prije pranja.

Fleke od boja i mastila, poput tinte ili hemijskih olovaka, također ne podnose visoke temperature. Vruća voda ih može proširiti ili "zapečatiti" u tkanini, pa se savjetuje hladno ispiranje s unutrašnje strane odjeće i odvojeno pranje od drugih stvari.

Vino i crni čaj poznati su po duboko uvučenim flekama zbog tanina. Vruća voda ih samo fiksira, dok hladna voda uz kap blagog deterdženta pomaže u uklanjanju.

Fleke od voća i povrća, poput bobičastog voća ili paradajza, također se bolje uklanjaju hladnom vodom, ponekad uz dodatak bijelog sirćeta ili sredstva za pranje sudova. Vruća voda samo učvršćuje jake pigmente i otežava čišćenje.

Dakle, hladna voda, odgovarajuće sredstvo za fleke i nježan ciklus pranja često su efikasniji od vrele vode.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Strpljenje i pravilna tehnika pranja mogu spasiti omiljenu odjeću ili stolnjak i učiniti fleku privremenim problemom, a ne trajnom nezgodom, piše Najžena.