Pazite šta koristite za kuhanje: Ovi materijali mogu ugroziti vaše zdravlje

Opasnost iz šerpe/FreePik
Bacili ste teflon, izbacili crnu plastiku i zamijenili napukle drvene kašike. Da li je vaša kuhinja sada sigurna?!
Nova istraživanja o mikroplastici, PFAS hemikalijama i drugim potencijalno štetnim supstancama koje se često nalaze u kuhinjskom posuđu učinila su nas možda pažljivijim nego ikad kada je u pitanju izbor proizvoda u našoj kuhinji i oko hrane. Ako pokušavate da budete sigurni, odabir boljih opcija može djelovati zastrašujuće. Da li je lomljiv stakleni materijal bolji od melamina? Da li silikonske posude za pečenje mogu izdržati temperaturu u vašoj rerni? Da li je nerđajući čelik siguran za kuhanje?
Pa, kada je u pitanju odabir ili zamjena vašeg posuđa, pokazalo se da nerđajući čelik može biti jedna od najsigurnijih opcija.
Stručnjaci se u nastavku izjašnjavaju o sigurnosti ovog svakodnevnog posuđa.
Da li je nehrđajući čelik siguran za kuhanje?
Prije nego što započnete prženje, dinstanje ili kuhanje na pari — da li je nehrđajući čelik siguran koliko i izdržljiv?
„Da, visokokvalitetni nehrđajući čelik je generalno vrlo siguran za kuhanje i obično je moj preporučeni tip posuđa za kupovinu“, kaže dr Simran Malhotra, MD za sajt Martha Stewart.
On je izdržljiv i ne sadrži neljepljive slojeve, „što ga čini jednim od najsigurnijih izbora za posuđe.“ Kuhanje na nehrđajućem čeliku može djelovati zbunjujuće ako ste novi u korištenju ovog materijala, ali njegove prednosti su vrijedne prelaska. Osim svoje izdržljivosti, nehrđajući čelik je prirodno neljepljiv. Da biste aktivirali ove osobine, trebalo bi da zagrijete tavu. Znaćete da je dovoljno topao kada kapljice vode formiraju kuglice koje se kotrljaju.
Zatim, dodajte malo ulja. Rasporedite ga da se zagrije, stavite hranu i trebalo bi da se lako odvaja. Jaja mogu kliziti s nehrđajućeg čelika jednako lako kao i s premazanih neljepljivih tava. Za razliku od nekih neljepljivih posuda, nehrđajući čelik „ne sadrži hemikalije poput PFAS-a, koje su povezane sa nekoliko zdravstvenih problema“, objašnjava dr Malhotra.
Brige u vezi s posuđem od nehrđajućeg čelika
Međutim, kao i sa svakim komadom kuhinjskog pribora, nehrđajući čelik izaziva određene sumnje u pogledu njegove sigurnosti i potencijalnih nedostataka.
„Sa nehrđajućim čelikom, postoji zabrinutost da male količine nikla ili hroma mogu prodreti u hranu, posebno pri kuhanju kiselih namirnica koristeći vrlo visoke temperature ili oštećene posude“, napominje dr Malhotra. Srećom, ovo ne bi trebalo da bude ozbiljan problem u većini slučajeva.
„Studije sugerišu da je izloženost minimalna i sigurna za većinu ljudi, ali osobe s osjetljivošću na nikl ili hrom treba da budu oprezne“, kaže dr Malhotra.
„Najbolje prakse uključuju izbjegavanje kuhanja na visokim temperaturama i održavanje vašeg posuđa u dobrom stanju korištenjem nježnih pribora i sredstava za čišćenje.“ Ako ne kuhate kiselu hranu, poput citrusa ili paradajz sosa, na visokim temperaturama tokom dužeg vremenskog perioda, posuđe od nehrđajućeg čelika je potpuno sigurno.
Odabir sigurnog posuđa
Napuniti kuhinju sigurnim posuđem, uključujući nehrđajući čelik, jednako je važno kao i davanje prioriteta hranljivim namirnicama u vašem frižideru i ostavi.
„Stakleno i posuđe od nehrđajućeg čelika su poželjniji od teflona ili keramike jer su sigurniji, izdržljiviji i odlični za dugoročnu upotrebu“, objašnjava dr Malhotra. Prilikom kupovine nehrđajućeg čelika, izaberite visokokvalitetne brendove. Ovi komadi posuđa mogu trajati čitav život (ili duže!), tako da se investicija isplati.
„Razmislite o korištenju drvenog ili silikonskog kuhinjskog pribora kako biste spriječili ogrebotine na vašim tavama i šerpama“, dodaje dr Malhotra.
Ovo također pomaže u izbjegavanju mikroplastike i hemikalija iz plastičnih pribora koje mogu ući u vašu hranu, piše Najžena.
„Ovi jednostavni savjeti, kada se integrišu u vašu kuhinju i stil života, mogu značajno smanjiti rizik od zabrinjavajućih izlaganja, dok vam pružaju održive opcije za praktično posuđe“, zaključuje ona.