Nikada, ali nikada nemojte prosipati ulje u sudoper: Može izazvati ozbiljne posljedice
Mnogi prave ovu grešku/FreePik
Mnogi od nas imaju naviku da nakon kuhanja jednostavno prospu iskorišteno ulje u sudoper.
Međutim, ova naizgled bezazlena radnja uzrokuje ogromne probleme. Prema podacima prikupljenim u Velikoj Britaniji, domaćinstva godišnje u odvode izliju oko 18 miliona litara jestivog ulja, a skoro polovina stanovništva priznaje da to redovno radi.
Posljedice su ozbiljne i skupe
Osim što uzrokuje trenutne probleme poput začepljenja cijevi u domu, što često zahtijeva skupe intervencije vodoinstalatera, nakupljeno ulje u kanalizacijskom sistemu stvara ogromne "masne sante".
Ti masni čepovi, koji se uglavnom sastoje od stvrdnutog ulja i vlažnih maramica, mogu blokirati čitave kanalizacijske mreže.
Skrivena opasnost u vašim cijevima – i u okolini
Mnogi nisu svjesni šta učiniti s otpadnim uljem, ističe Suzan Mekenzi, direktorica prodaje u firmi Lifecycle Oils, koja se bavi reciklažom ulja iz prehrambene industrije.
"Ulje začepljuje odvode i kanalizaciju, uzrokujući brojne probleme kako vodovodnim firmama, tako i okolišu. Većina otpadnog ulja koje ne završi u odvodu baca se u obično smeće i završava na deponijama", objašnjava Mekenzi.
Osim začepljenja, izlijevanje ulja izuzetno je štetno za vodene resurse.
"Kada ulje dospije u rijeke i jezera, to je pogubno za biljni i životinjski svijet. Smanjuje nivo kisika u vodi, guši živa bića, čini vodu toksičnom i narušava cijeli ekosistem", dodaje ona.
Ni maslinovo ulje nije izuzetak
Neki misle da su tečna ulja poput maslinovog „sigurnija“ jer ostaju tekuća i na nižim temperaturama.
Međutim, Mekenzi naglašava da je to opasna zabluda.
Čak se i maslinovo ulje brzo stvrdne na nižim temperaturama, što ga čini jednako štetnim kao i čvrste masti koje ostaju nakon pečenja mesa. Maslinovo ulje počinje da se muti već na oko 10°C, a stvrdnjava se na otprilike 3°C.
"Čak i ulja koja ostaju tečna oblažu cijevi, s vremenom se stvrdnu, hvataju druge ostatke i uzrokuju začepljenja. Na kraju, i dalje zagađuju naše vodovode", pojašnjava ona.
Šta je ispravna alternativa?
Kada domaćinstva imaju masni otpad, poput masti od pečenja piletine, uobičajeno je ohlađenu, stvrdnutu mast baciti u kesu za smeće.
Ali to samo znači da će završiti na deponiji, iako se zapravo radi o vrijednom resursu s visokom energetskom vrijednošću.
Ispravan način zbrinjavanja je prikupljanje ulja, piše Yahoo.
"Umjesto da ga bacate, možete ga sakupiti. Jednostavno ga ulijte u staklenu teglu ili plastičnu posudu s poklopcem (nakon što se ulje ohladi!), a zatim ga odnesite u najbliže reciklažno dvorište prilikom sljedeće posjete", savjetuje Mekenzi.