Nije ni sirće, a ni soda: Ovaj sastojak uklanja kamenac iz kuhala za vodu za čas posla

Neće vam trebati skupi proizvodi/FreePik
Kamenac je čest problem kod kuhala za vodu, gdje se mineralni talog lako vidi. Pojavljuje se u vidu bijelih ljuspica ili krečnog filma i može utjecati na ukus vode, ali i na rad aparata.
Jednostavno rješenje za ovaj problem je limunska kiselina, prirodni sastojak koji se često nalazi u kuhinji, a košta oko dvije konvertibilne marke (jedna kesica).
Kada se doda u toplu vodu, limunska kiselina reaguje s talogom i rastvara ga u čestice koje je lako ukloniti pranjem. Za razliku od sirćeta, ne ostavlja jak miris i nježna je prema metalnim ili plastičnim dijelovima čajnika. Stručnjaci za kuhinju i kupatilo iz kompanije Plumbworld dali su posebne upute za čišćenje kuhala za vodu.
Kako koristiti limunsku kiselinu
Procjena stručnjaka kaže da je npr. oko 60% domaćinstava u Velikoj Britaniji u zonama s tvrdom vodom, što znači da je redovno uklanjanje kamenca važno za efikasno funkcionisanje ketlera.
Prvo prokuhajte običnu vodu u kuhalu i isključite ga. Dodajte jednu do dvije kašike praška limunske kiseline u toplu vodu i ostavite 15–20 minuta. Po potrebi nježno istrljajte mekanom četkicom ili starom četkicom za zube.
Izlijte vodu i dobro isperite kuhalo, a zatim prokuhajte svježu vodu jednom ili dvaput da uklonite eventualni ostatak.
Stručnjaci preporučuju da se tretman ponavlja jednom mjesečno, posebno ako se primjete bijeli tragovi na česmi, sudoperi ili staklenim posudama kod kuće. Dodatni savjeti uključuju pražnjenje neiskorištene vode poslije svakog kuhanja.
Alternativa
Svježi sok od limuna može se koristiti kao alternativa, ali nije tako snažan i dosljedan kao praškasta limunska kiselina, a dugoročno može biti i skuplji, piše Najžena.
— Kamenac ne samo da čini kuhalo neurednim, već smanjuje efikasnost grijanja, skraćuje vijek trajanja aparata i utječe na ukus vode — dodaju stručnjaci iz Plumbworld-a.