Nije dovoljno samo ukloniti kamenac: Zaboravljeni dio kuhala za vodu koji trebate čistiti

Jednostavna rutina za čisto kuhalo/Free Pik

Jednostavna rutina za čisto kuhalo/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za kvalitetnu kafu ili čaj treba dobro prokuhati vodu. No, ako kuhalo nije redovno čišćeno, u vodu se mogu prenijeti mineralne naslage, ostaci kamenca pa čak i neugodni mirisi. To može utjecati na okus svakog napitka, ostavljajući utisak da kafa ili čaj imaju blag i gorak okus, bez obzira na to koliko ga pažljivo pripremali.

Većina ljudi smatra da je povremeno uklanjanje kamenca dovoljno, no stručnjaci upozoravaju da kuhalo zahtijeva više pažnje i redovnog održavanja nego što se to obično pretpostavlja.

Metoda pravilnog čišćenja kuhala za vodu

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Srećom, stručnjaci za čišćenje iz Kitchen Aida otkrili su jednostavnu rutinu koja pomaže da kuhalo ostane čisto i spremno za svakodnevnu upotrebu.

"Kako bi vaš jutarnji topli napitak imao savršen okus, dobro je čišćenje električnog kuhala učiniti svakodnevnom navikom, uz redovno uklanjanje kamenca – otprilike jednom mjesečno ako kuhalo koristite svakodnevno", poručili su.

Iako vanjski dio kuhala ne dolazi u izravan kontakt s vodom, njegovo redovno čišćenje i dalje je važno za pripremu dobrog napitka. Svakodnevno brisanje sprječava širenje prljavštine unutra i osigurava da voda ostane svježa.

"Za čišćenje vanjskog dijela kuhala upotrijebite vlažnu krpu kako biste uklonili mrlje od vode i ostatke, zatim osušite i ispolirajte mekom krpom", dodali su.

Tri jednostavne metode za održavanje čistoće kuhala

1. Pasta za zube

Nanesite malu količinu paste za zube na vlažnu krpu i nježno ispolirajte vanjski dio kuhala. Potom prebrišite vodom. Kuhalo će, prema savjetima stručnjaka, izgledati čisto i sjajno.

2. Deterdžent za posuđe

"Koristite svoj omiljeni deterdžent za posuđe kako biste očistili vanjski dio kuhala. Operite ga deterdžentom, a zatim obrišite vlažnom krpom, pazeći da sapunica ne uđe u unutrašnjost kuhala. Na kraju osušite kuhalo kuhinjskom krpom", napomenuli su.

3. Maslinovo ulje

Na meku mikrofibra krpu stavite otprilike jednu kašičicu maslinovog ulja i nježno prebrišite vanjski dio kuhala kako bi poprimilo sjajan izgled. Izbjegavajte korištenje grubih spužvi ili krpa jer mogu oštetiti površinu.

Koliko često se mora uklanjati kamenac?

Stručnjaci iz trgovine kućanskih aparata Morphy Richards savjetuju: "Učestalost uklanjanja kamenca ovisi o tvrdoći vode u vašem području i koliko često koristite kuhalo. No, kao opšte pravilo, preporučujemo uklanjanje kamenca svakih jedan do tri mjeseca. Drugim riječima, ako živite u području s vrlo tvrdom vodom, kamenac uklanjajte jednom mjesečno. Ako je voda umjereno tvrda, dovoljno je to učiniti svaka tri mjeseca."

Kamenac možete ukloniti pomoću posebnog sredstva ili limunske kiseline, no iz Kitchen Aida preporučuju sirće kao učinkovito rješenje za električna kuhala, piše Express.

U kuhalo ulijte jednu mjeru bijelog sirćeta i dodajte tri mjere vode, vodeći se omjerom 1:3. Zakuhajte otopinu i ostavite da odstoji preko noći prije nego što je ispraznite. Zatim napunite kuhalo svježom vodom, zakuhajte je i bacite. Ponovite ključanje i pražnjenje još dva puta kako biste uklonili eventualan miris ili okus sirćeta.