Nagomilalo vam se trulo voće ispod drveta? Ne bacajte ga, evo kako da ga pametno iskoristite

Korisnije je nego što mislite/Free Pik

Korisnije je nego što mislite/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kad se ispod drveta nakupi trulo voće, većina ljudi instinktivno posegne za grabljama i kantom. Ali ono što izgleda kao baštenski otpad često krije više koristi nego što se na prvi pogled čini.

Ako plodovi nisu zahvaćeni gljivicama, mogu postati prirodni izvor hranjivih tvari za tlo, pa čak i sirovina za domaće đubrivo. Ključ je u tome da se prepozna razlika između prezrelog i bolesnog voća – jer jedno hrani, a drugo širi bolest.

Zemlja prepoznaje kada joj se nešto vraća s poštovanjem. Zdravi plodovi, iako mekani i tamni, mogu se zakopati ispod žbunja ili dodati u kompost, gdje će se pretvoriti u bogat sloj koji hrani korijenje. Ali ako se na njima pojave bijele ili sive mrlje, ili ako imaju neugodan miris truleži, vrijeme je da se uklone iz vrta – daleko od biljaka koje bi mogle pokupiti infekciju.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U voćnjacima i dvorištima, opalo voće često ostaje neprimijećeno dok ne počne privlačiti ose ili se raspadati pod nogama. Ipak, oni koji znaju kako ga „čitati“ mogu izvući mnogo više – ne samo za biljke, već i za sebe. Neki plodovi, ako nisu pljesnivi, mogu se čak i termički obraditi i pretvoriti u kompot ili džem. Nije svaki truli plod za bacanje – ali svaki zahtijeva pažnju.

Uklanjanje zaraženih plodova jednako je važno kao i korištenje zdravih. Gljivice koje napadnu jabuke ili šljive mogu prezimiti u zemlji i sljedeće godine zaraziti cijelu krošnju. Zato je važno da se bolesni plodovi ne zakopavaju, već odlažu u zatvorene kante ili, ako je moguće, spaljuju. Prevencija počinje na zemlji, ne na grani, navodi Krstarica.