Mnogi voće potapaju u rastvor sode bikarbone, ali nije ispravno: Evo kako ga pravilno oprati

Nije dovoljna samo soda/Free Pik

Nije dovoljna samo soda/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Važno je prati voće i povrće prije nego što ih jedete ili koristite u kuhanju i pečenju, ali da li je obična voda dovoljna? Mnogi tvrde da pranje voća sodom bikarbonom predstavlja prirodan način čišćenja, ali da li to zaista čini vaše jabuke ili grožđe sigurnijim za jelo?

Stručnjak za sigurnost hrane je dao odgovor — i ispostavilo se da je situacija složenija nego što se čini.

Da li treba potapati voće u sodu bikarbonu?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Postoje studije koje pokazuju da potapanje voća u vodi sa sodom bikarbonom može ukloniti dva specifična pesticida, objašnjava Amy Johnston, edukatorica za programe proširenja i docentica za sigurnost hrane na Univerzitetu u Minesoti za sajt Martha Stewart.

Međutim, potapanje nosi i određene rizike. Johnston brzo ističe termalni šok, koji može nastati ako je voda u kojoj potapate voće toplija ili hladnija od samog voća. Ako se to dogodi, bakterije iz vode mogu prodrijeti u unutrašnjost voća, što znači da ćete ih pojesti. Zbog toga Johnston preporučuje kratko uranjanje i ispiranje umjesto dugog potapanja.

Pravi način korištenja sode bikarbone za pranje voća

Ako želite koristiti sodu bikarbonu, Johnston savjetuje da pomiješate malu količinu — oko jednu kašičicu na litar vode — i tim rastvorom operete voće.

„Soda bikarbona može djelovati kao blagi deterdžent,“ kaže ona. „Može pomoći da se ukloni fizička prljavština.“ Ali naglašava: „Ne utiče na bakterije; nije sredstvo za dezinfekciju.“

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Umočite voće u rastvor sode, nježno ga protresite ili utrljajte nekoliko sekundi, a zatim temeljito isperite pod hladnom tekućom vodom. Izbjegavajte dugotrajno potapanje jer može izazvati termalni šok i uticati na teksturu ili ukus voća.

Kako se soda bikarbona upoređuje sa pranjem vodom

Soda može blago pjeniti, stvarajući sitne mehuriće koji, zajedno s blagim trljanjem, „pomažu da se ukloni prljavština,“ kaže Johnston. Ipak, ispiranje pod hladnom tekućom vodom i dalje ostaje efikasan i naučno potvrđen metod za većinu voća.

Savjeti prema vrstama voća

Jabuke i kruške

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ovo voće glatke kore dobro podnosi kratko potapanje u rastvor sode bikarbone i ispiranje. Studije o utjecaju sode na uklanjanje pesticida rađene su upravo na jabukama.

Grožđe

Pošto grožđe raste u grozdovima, najbolje je staviti ga u cjediljku i lagano promućkati u rastvoru sode, a zatim dobro isprati pod hladnom tekućom vodom.

Banane

Pošto se kora ne jede, dovoljno je samo isprati voće pod vodom da se ukloni površinska prljavština prije ljuštenja.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dinja i lubenica

Bakterije s kore mogu preći na unutrašnjost kada se režu, zato uvijek operite cijelo voće pod hladnom tekućom vodom, koristeći četku za voće ako je potrebno. Možete koristiti i rastvor sode bikarbone, ali izbjegavajte dugotrajno potapanje.

Bobičasto voće (jagode, borovnice, maline)

Zbog porozne kore, duže potapanje može uzrokovati da voće upije vodu i brže se raspadne. Kratko ispiranje pod hladnom vodom obično je dovoljno, mada možete dodati i sodu bikarbonu.

Korištenje sode bikarbone može pomoći u uklanjanju prljavštine i ostataka s voća, ali nije zamjena za dezinfekciju. (Johnston napominje da to nisu ni komercijalna sredstva za pranje voća koja se prodaju u prodavnicama.) Kada ste u nedoumici, izbjegavajte potapanje i oslonite se na hladnu vodu i blago trljanje — jednostavno i efikasno, piše Najžena.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja