Tajne mladolikog lica: Ove namirnice brišu bore i podmlađuju kožu nakon 50-te!

Podmladite se iznutra/FreePik
Kolagen je ključni građevni protein našeg tijela, koji održava kožu čvrstom, elastičnom i mladalačkom, ali njegova proizvodnja prirodno opada kako godine prolaze. Za žene nakon 50. godine, pad nivoa kolagena donosi promjene koje su vidljive na licu i tijelu: od gubitka volumena i pojave bora do smanjenja snage mišića i gustine kostiju.
Međutim, pravilan izbor namirnica može značajno doprinijeti obnavljanju i očuvanju kolagena u organizmu, usporavajući znakove starenja i podstičući zdravlje na svim nivoima.
Elle u nastavku detaljno predstavlja koje su to namirnice najbogatije kolagenom, ali i one koje podržavaju njegovu prirodnu sintezu, kako biste svoje godine nosile sa lakoćom i sjajem.
Da li ishrana može oštetiti prirodnu proizvodnju kolagena?
Šta imaju zajedničko tjestenina, kolači, krofne i čips? Ove namirnice mogu učiniti da izgledate starije nego što jeste.
Konzumacija šećera i prerađene hrane doprinosi stvaranju viška slobodnih radikala, koji oštećuju ćelije, izazivaju upale u tijelu i ubrzavaju starenje. Dodavanjem više namirnica bogatih kolagenom u ishranu i izbacivanjem inflamatornih namirnica, možete izgledati i osjećati se bolje.
Najbolje namirnice bogate kolagenom:
Supa od kostiju
Ova superhrana bogata kolagenom ponovo ima svojih pet minuta. Pravi se dugim kuhanjem životinjskih kostiju (najčešće goveđih) u vodi, od 36 do 48 sati. Tokom ovog procesa iz kostiju i vezivnog tkiva oslobađa se kolagen, ali i kalcijum, magnezijum, glukozamin i hondroitin – svi važni za zdravlje kože i tijela.
Riba
Najlakše svarljiva verzija kolagena dolazi iz morskih izvora. Morski kolagen je bogat aminokiselinama (lizinom, prolinom i glicinom) koje su ključne za njegovu proizvodnju.
Hrana koja podržava sintezu kolagena:
Citrusno voće
Poznato po visokom sadržaju vitamina C, citrusno voće ne samo da jača imuni sistem, već i štiti kolagena vlakna kože od oštećenja slobodnim radikalima.
Vitamin C pomaže ćelijama vezivnog tkiva da stvaraju kolagen.
Ostrige
Ako niste sigurni da li da uključite ostrige u ishranu, možda će vas ubijediti njihovi benefiti za kožu i zdravlje. Ostrige su bogate cinkom i bakrom – mineralima neophodnim za sintezu kolagena. Bez njih, organizmu je teško da proizvede dovoljne količine ovog proteina.