Zdravije, ukusnije, jednostavnije: Domaći kečap bez hemije i dodataka

Ukus koji osvaja na prvi zalogaj/Free Pik

Ukus koji osvaja na prvi zalogaj/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kečap je jedan od najpopularnijih dodataka na našim trpezama – uz pomfrit, burgere, pečeni krompir i mnoge druge obroke. Dok su industrijske verzije često pune šećera, aditiva i konzervansa, domaći kečap je odličan način da uživate u ovom sosu na zdraviji način – a ukus? Još bolji! Napravite domaći kečap u vlastitoj režiji, po jedinstvenom receptu.

Sastojci za domaći kečap:

  • 5 kg paradajza
  • 300 g šećera
  • 100 g soli
  • 150 g gustina
  • 100 ml sirćeta
  • malo origana
  • 2 g konzervansa

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Operite paradajz, ogulite ga i izmiksajte u blenderu. Ako imate mašinu za mljevenje paradajza, još bolje – koristite nju.

Dobijeni sok sipajte u veću šerpu i kuhajte dok ne ukuha na oko četiri litra. Dodajte razmućen šećer, so, gustin, sirće i origano, pa miješajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Na kraju dodajte malo konzervansa i sve dobro izmiješajte.

Vruć kečap sipajte u sterilizirane tegle ili staklene boce, dobro zatvorite i okrenite naopako. Posude dobro umotajte u deku ili krpu i ostavite da odstoje 48 sati. Nakon toga ih prebacite na hladno i tamno mjesto, piše Ona.