Zdravije, ukusnije, jednostavnije: Domaći kečap bez hemije i dodataka

Ukus koji osvaja na prvi zalogaj/FreePik
Kečap je jedan od najpopularnijih dodataka na našim trpezama – uz pomfrit, burgere, pečeni krompir i mnoge druge obroke. Dok su industrijske verzije često pune šećera, aditiva i konzervansa, domaći kečap je odličan način da uživate u ovom sosu na zdraviji način – a ukus? Još bolji! Napravite domaći kečap u vlastitoj režiji, po jedinstvenom receptu.
Sastojci za domaći kečap:
- 5 kg paradajza
- 300 g šećera
- 100 g soli
- 150 g gustina
- 100 ml sirćeta
- malo origana
- 2 g konzervansa
Priprema:
Operite paradajz, ogulite ga i izmiksajte u blenderu. Ako imate mašinu za mljevenje paradajza, još bolje – koristite nju.
Dobijeni sok sipajte u veću šerpu i kuhajte dok ne ukuha na oko četiri litra. Dodajte razmućen šećer, so, gustin, sirće i origano, pa miješajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Na kraju dodajte malo konzervansa i sve dobro izmiješajte.
Vruć kečap sipajte u sterilizirane tegle ili staklene boce, dobro zatvorite i okrenite naopako. Posude dobro umotajte u deku ili krpu i ostavite da odstoje 48 sati. Nakon toga ih prebacite na hladno i tamno mjesto, piše Ona.