Zaželjeli ste se nečeg laganog, osvježavajućeg i slatkog? Ova torta je pun pogodak

Osvježava bolje od sladoleda/FreePik
Mileram torta, poznata i kao "mileramka", jedna je od omiljenih slastica. Ova torta spaja hrskavu podlogu od keksa, bogatu i svilenkastu kremu te svježinu sočnih jagoda, stvarajući desert koji je istovremeno lagan, osvježavajuć i kremast.
Priprema mileram torte od jagoda nije komplicirana, a rezultat će oduševiti i one najzahtjevnije ljubitelje slatkog, piše Food and Mood.
Za izradu ove torte ključno je koristiti kvalitetne sastojke, posebno svježe jagode i punomasni mileram koji kremi daje prepoznatljivu teksturu i bogatstvo okusa.
Sastojci za podlogu:
- 250 g mljevenog keksa (npr. Petit Beurre)
- 125 g otopljenog maslaca
- 2 kašike šećera u prahu
Sastojci za kremu:
- 500 g milerama (s najmanje 22 posto mliječne masti)
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 150 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- Sok od ½ limuna
- 20 g želatine u prahu (2 kesice)
- 5-6 kašika hladne vode
Sastojci za nadjev od jagoda:
- 500 g svježih jagoda
- 2-3 kašike šećera
- 1 kašika soka od limuna
Priprema:
U zdjeli temeljito pomiješajte mljeveni keks s otopljenim maslacem i šećerom u prahu. Smjesu ravnomjerno utisnite na dno kalupa za torte promjera 24-26 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite podlogu u frižider dok pripremate kremu.
Želatin prelijte hladnom vodom i ostavite 10-ak minuta da nabubri. Za to vrijeme, u velikoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag. U drugoj, odvojenoj posudi, pjenjačom sjedinite mileram, šećer u prahu, vanilin šećer i sok od limuna. Nabubrenu želatinu otopite na vrlo laganoj vatri ili u mikrovalnoj (pazite da ne proključa). U tankom mlazu je ulijevajte u smjesu od milerama, neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudvice. Na kraju, lagano i pažljivo umiješajte tučeno slatko vrhnje u kremu od milerama.
Jagode operite, očistite i narežite na komadiće. Pomiješajte ih sa šećerom i limunovim sokom te ostavite da odstoje 15-ak minuta kako bi pustile sok. Izvadite podlogu iz frižidera. Na nju rasporedite otprilike polovicu mileram kreme. Preko kreme ravnomjerno rasporedite pripremljene jagode zajedno sa sokom koji su pustile. Prekrijte sve preostalom kremom i poravnajte površinu. Tortu stavite u frižider na najmanje 4-6 sati, a najbolje preko noći. Prije posluživanja, tortu ukrasite polovicama svježih jagoda i listićima mente. Čuvajte je u frižideru, pokrivenu, gdje može stajati do tri dana.