Zašto nikada ne bi trebalo da jedete paradajz i krastavac zajedno?

Kako je vrijeme ljeta i toplih temperatura, najčešće se na našim trpezama nađu salate od povrća, uglavnom paradajz i krastavac. Međutim, stručnjaci upozoravaju da baš kombinacija ove dvije namirnice, iako djeluju bezazleno, mogu izazvati probleme sa varenjem. Kažu da je ovo jedna od najpogrešnijih kombinacija, a koju zapravo svi volimo, pomenuti paradajz i krastavac.
Iako su osvježavajući i puni vitamina, zajedno mogu napraviti više štete nego koristi. Evo zašto bi ipak trebalo da razmislite prije nego što ih stavite u istu posudu.
Ljudima je često jedino važno da salata bude ukusna i da sadrži omiljene sastojke, ali osim ukusa, postoje i drugi faktori koje treba uzeti u obzir. Prije nego što pomiješamo sastojke, važno je znati koliko se brzo koji od njih vari, jer svako povrće ima različitu brzinu apsorpcije u organizmu.
Paradajz i krastavac ne bi trebalo da se miješaju niti konzumiraju zajedno. Kada enzimi za varenje stignu u stomak i započne proces fermentacije, kiselina koja se tada stvara može izazvati razne digestivne tegobe.
Pored toga, kombinovanje namirnica koje se različito vare nije preporučljivo, jer će lakši sastojak proći kroz stomak upravo kada se teži još vari. To može dovesti do fermentacije sadržaja u stomaku, što potencijalno može negativno uticati na cijeli organizam, piše The khmer today, prenosi Ona.rs.