Zašto je krompir-pire u restoranu uvek bolji: Ovo su tajne vrhunskih stručnjaka

Za prste polizati/Free Pik
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Uz nekoliko ključnih savjeta stručnjaka i vaš domaći pire može imati ukus kao da je stigao iz vrhunske kuhinje.

Dobar krompir-pire može se od skromnog priloga pretvoriti u pravu zvijezdu obroka. Postoje brojni savjeti za pripremu kod kuće – od pravilnog soljenja vode za kuvanje kako bi krompir upio više ukusa, do dodavanja pavlake za kremastiju teksturu ili irske varijante s dinstanim kupusom i mladim lukom.

Ipak, postići onaj savršeno kremasti, pjenasti i bogati krompir-pire, dostojan jelovnika vrhunskog restorana, često se čini kao nemoguća misija. Kako bismo otkrili šta restoranski pire čini toliko ukusnijim od onog domaćeg (i kako to postići u sopstvenoj kuhinji), dobro je vidjeti šta kažu stručnjaci. Tajna leži u nekoliko ključnih koraka.

“Profesionalni kuvari obično koriste znatno više putera i pavlake nego što biste to učinili kod kuće, što restoranskom pireu daje onu prepoznatljivu punoću ukusa”, objašnjava Maksin Šarf, autorka i kreatorka recepata, čiji nov kuvar izlazi 2026. godine.

Tajna restoranskog pirea, obilje putera i pavlake

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zavisno od vaših navika, količina putera koja se koristi u restoranima (često i cijelo pakovanje od 250 g) mogla bi da vas šokira. Ali pravilo je jednostavno: u okviru razumnih granica, što više putera, to će pire biti ukusniji.

Takođe, nemojte štedjeti na pavlaci za kuvanje ili slatkoj pavlaci – ona će teksturu učiniti neuporedivo glađom od običnog mlijeka. Međutim, osim putera i pavlake, Šarf otkriva još nekoliko trikova za savršen rezultat.

Izbor pravog krompira je pola posla za pire

“Yukon Gold krompir je moj favorit. Ima prirodno puterast ukus i kremastu teksturu, što ga čini savršenim za pire”, kaže Maksin Šarf.

Osim toga, njegova uravnoteženost skroba i vlage rezultiraće pireom koji je jednolično pjenast, bez grudvica ili vodenastog osjećaja, piše Yahoo, a prenosi Net.hr.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prije kuvanja Šarf savjetuje da krompir obavezno ogulite i isiječete na jednake, manje komade.

“Kuvanje bez kore pomaže da se krompir skuva ravnomjerno i sprečava da se voda zavuče pod koru, što može narušiti teksturu. Ujedno sebi štedite muku guljenja vrućeg krompira kasnije”, objašnjava ona.

Alatke i tehnika za svilenkastu teksturu pirea

Za izuzetno gladak pire krompir bez grudvica Šarf preporučuje korišćenje prese za krompir. Ako niste upoznati s ovim alatom, zamislite ga kao veliku presu za bijeli luk. Kuvani krompir jednostavno stavite unutra i stisnete, a on izlazi u obliku tankih rezanaca.

“Protiskivanjem krompira umjesto gnječenja dobićete svilenkastu teksturu”, kaže Šarf. “Uvek zagrijte puter, pavlaku ili mlijeko prije nego što ih umiješate.“

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Topli sastojci će se znatno lakše i ravnomjernije sjediniti s krompirom, upijajući se u njega umjesto da stvaraju grudvice ili hladne lokvice masnoće.

“Obilno začinite i pazite da ne miješate predugo jer prekomjerno miješanje može pretvoriti krompir u ljepljivu, gumenu smjesu”, poručuje Šarf.

Sljedeći ove profesionalne savjete, vaš domaći pire krompir može postati jednako dobar, ako ne i bolji, od onog koji ste probali u omiljenom restoranu.