Zapečeni krompir iz rerne: Trik sa uljem koji ga čini savršeno hrskavim

Zapečeni krompir iz rerne često pravimo, ali mnogima ispadne ili premasan, ili gnjecav. Profesionalni kuhari i iskusne domaćice tvrde da ključ leži u jednom jednostavnom triku – kako i kada dodajete ulje.
U nastavku donosimo recept koji ne zahtijeva posebne vještine, ali daje rezultate kao iz restorana.
🛒 Sastojci:
1 kg krompira (najbolje sorte: Desiree, Yukon Gold ili domaći crveni)
3 kašike biljnog ulja (idealno s visokim pragom dimljenja – npr. suncokretovo ili ulje od repice)
So, biber, ruzmarin ili timijan po želji
Trik sa uljem:
Ulje se ne stavlja direktno na sirov krompir. Umjesto toga, zagrijava se u tepsiji u rerni na 220°C oko 10 minuta – dok ne počne "dimiti".
Zatim se prethodno obaren (5–7 minuta) i ocijeđen krompir stavlja u to vrelo ulje. Tako se stvara trenutna reakcija koja zatvara vanjsku površinu krompira i kasnije daje hrskavu koricu bez upijanja masnoće.
Priprema – korak po korak:
Krompir ogulite i isijecite na četvrtine (veličina po izboru, ali neka bude ujednačena).
U loncu prokuhajte krompir u posoljenoj vodi 5–7 minuta – dok blago omekša izvana.
Ocijedite i ostavite da se prosuši 5 minuta. Lagano protresite u poklopljenoj posudi da se ivice "razmrvljaju".
U međuvremenu, zagrijte rernu na 220°C. U tepsiju dodajte ulje i stavite je u rernu da se ulje zagrije 10 minuta.
Pažljivo izvadite tepsiju, dodajte krompir i odmah vratite nazad – ulje će "cvrčati" kad se doda krompir, to je znak da trik radi.
Pecite 35–45 minuta, uz povremeno okretanje. Pred kraj dodajte začine.
Ako imate vremena, krompir možete ostaviti da se prosuši dodatnih 10 minuta nakon kuhanja – manje vlage znači još hrskaviju koricu. Isti trik možete primijeniti i na batake ili povrće.