Zaboravite na proklijali krompir: Ovako će trajati i do godinu dana

Krompir će biti kao tek ubran/Pinterest

Krompir će biti kao tek ubran/Pinterest

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Krompir je jedna od češćih namirnica na našim tanjirima, ali se često desi da, kada posegnemo za njim, bude mekan i počne da klija.

Tada nema druge nego baciti krompir, ali postoje određeni trikovi pomoću kojih on može ostati svjež duže. YouTuberica Trejsi Tips tvrdi da jednostavna metoda u četiri koraka omogućava da sirovi krompir ostane svjež čak godinu dana.

Četiri jednostavna koraka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prvo, prema Trejsinim riječima, potrebno je imati kartonsku kutiju u čije se dno stavlja papir, poput kuhinjskog ubrusa. Papir upija višak vlage i štiti koru od oštećenja. Zatim se krompiri slažu jedni na druge, a između svakog sloja stavlja se kuhinjski ubrus. Treći korak podrazumijeva posipanje sloja praška za pecivo po površini krompira.

„Korištenje praška za pecivo pomaže da se efikasno upije vlaga i spriječi klijanje“, objasnila je Trejsi.

Na kraju, na vrh se stavlja još jedan sloj papirnatih ubrusa, kutija se zatvara i čuva na mjestu koje nije izloženo sunčevoj svjetlosti ni vlazi.

Od čega zavisi svježina?

Važno je znati da svježina krompira zavisi od načina skladištenja i od toga jesu li kuhani ili sirovi.

Sirovi krompiri mogu trajati od jedne sedmice do nekoliko mjeseci, dok se kuhani zamrznuti krompiri mogu čuvati i do godinu dana.

Postoji nekoliko jasnih znakova da je krompir pokvaren – na primjer, ako je mekan na dodir, jer svjež krompir treba da bude čvrst, sa zategnutom korom i bez vidljivih oštećenja, prenosi The Mirror.