Zaboravite na klasičan tiramisu: Ova verzija s pistacijama je osvojila cijeli internet

Porodični favorit/Ilustracija

Porodični favorit/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ponekad varijacije na uobičajeni spisak sastojaka postanu viralne na društvenim mrežama i zvuče toliko neodoljivo da bi mnogi, zarad isprobavanja, bili spremni upustiti se čak i u raspravu s nekim Italijanom.

Iskreno se nadamo da do toga ovog puta neće doći, jer su novi sastojci koji obogaćuju tradicionalni tiramisu zapravo često korišteni i u italijanskoj kuhinji.

Tiramisu s pistacijama je savršena kombinacija poznatog italijanskog deserta i bogatog, orašastog okusa koji ga podiže na potpuno novi nivo. Ova verzija ne samo da izgleda elegantno i moderno, već oduševljava i okusom – toliko da će mnogima postati omiljenija od originala.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Idealan je za posebne prilike, porodična okupljanja ili kada jednostavno želite da se počastite nečim posebnim. Uz jednostavnu pripremu i neodoljivu teksturu, ovaj desert će sigurno osvojiti sve koji ga probaju.

Sastojci:

  • 2 žumanca
  • 2 kašike šećera
  • 250 g mascarpone sira
  • 300 ml slatke pavlake (sa više od 30% mliječne masti)
  • Piškote
  • Šolja vruće crne kafe
  • 3 kašike krem namaza od pistaća (2 za fil, 1 za kafu)
  • Šaka mljevenih pistacija za posipanje

Priprema:

U manjoj zdjeli umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte mascarpone i sjedinite u glatku kremu. U posebnoj šolji skuhajte jaku crnu kafu i dok je još topla, umiješajte jednu kašiku krem namaza od pistaća. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, zatim dodajte dvije kašike pistać kreme i kratko promiješajte. Ovu smjesu lagano sjedinite s mascarpone kremom. Pripremljene piškote kratko umačite u kafu s pistać kremom i redajte na dno posude ili čaša. Prekrijte ih slojem fila, pa nastavite naizmjenično da slažete piškote i krem. Završite slojem fila i pospite mljevenim pistacijama.

Ostavite desert u frižideru nekoliko sati da se stegne i poslužite dobro rashlađeno, piše Trpeza.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Uživajte!