Zaboravite na klasičan tiramisu: Ova verzija s pistacijama je osvojila cijeli internet
Porodični favorit/Ilustracija
Ponekad varijacije na uobičajeni spisak sastojaka postanu viralne na društvenim mrežama i zvuče toliko neodoljivo da bi mnogi, zarad isprobavanja, bili spremni upustiti se čak i u raspravu s nekim Italijanom.
Iskreno se nadamo da do toga ovog puta neće doći, jer su novi sastojci koji obogaćuju tradicionalni tiramisu zapravo često korišteni i u italijanskoj kuhinji.
Tiramisu s pistacijama je savršena kombinacija poznatog italijanskog deserta i bogatog, orašastog okusa koji ga podiže na potpuno novi nivo. Ova verzija ne samo da izgleda elegantno i moderno, već oduševljava i okusom – toliko da će mnogima postati omiljenija od originala.
Idealan je za posebne prilike, porodična okupljanja ili kada jednostavno želite da se počastite nečim posebnim. Uz jednostavnu pripremu i neodoljivu teksturu, ovaj desert će sigurno osvojiti sve koji ga probaju.
Sastojci:
- 2 žumanca
- 2 kašike šećera
- 250 g mascarpone sira
- 300 ml slatke pavlake (sa više od 30% mliječne masti)
- Piškote
- Šolja vruće crne kafe
- 3 kašike krem namaza od pistaća (2 za fil, 1 za kafu)
- Šaka mljevenih pistacija za posipanje
Priprema:
U manjoj zdjeli umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte mascarpone i sjedinite u glatku kremu. U posebnoj šolji skuhajte jaku crnu kafu i dok je još topla, umiješajte jednu kašiku krem namaza od pistaća. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, zatim dodajte dvije kašike pistać kreme i kratko promiješajte. Ovu smjesu lagano sjedinite s mascarpone kremom. Pripremljene piškote kratko umačite u kafu s pistać kremom i redajte na dno posude ili čaša. Prekrijte ih slojem fila, pa nastavite naizmjenično da slažete piškote i krem. Završite slojem fila i pospite mljevenim pistacijama.
Ostavite desert u frižideru nekoliko sati da se stegne i poslužite dobro rashlađeno, piše Trpeza.
Uživajte!