Zaboravite komplikovane recepte: Ovaj makedonski kolač bez mlijeka i jaja osvaja sve

Okus kojem ne možete odoljeti/Pinterest

Okus kojem ne možete odoljeti/Pinterest

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ovaj makedonski kolač je jednostavan, brz i savršenog ukusa – idealan za trenutke kada želite nešto slatko uz kafu, a bez mlijeka i jaja.

Sočan je, aromatičan i bogat orasima i suhim grožđem, a priprema traje samo nekoliko minuta dok se kolač peče u rerni.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 5 šolja mineralne vode
  • 5 šolja brašna
  • 3 šolje ulja
  • 3 šoljice pšeničnog griza
  • 1 kašičica cimeta
  • 200 g sjeckanih oraha
  • 200 g suvog grožđa
  • 1 prašak za pecivo

Za sirup:

  • 350 g šećera
  • 400–500 ml vode
  • 2 vanilin šećera

Za posipanje:

  • 50 g oraha

Priprema:

Rernu zagrijte na 180°C. U velikoj posudi sjedinite brašno, pšenični griz, prašak za pecivo, cimet, sjeckane orahe i oprano suho grožđe potopljeno u vodi. Dobro promiješajte pa napravite udubljenje u sredini smjese. Dodajte mineralnu vodu i ulje, te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 35 minuta na 180°C.

Šećer zakuhajte s vodom i vanilin šećerom, a ohlađeni kolač prelijte pripremljenim sirupom, piše Trpeza.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kolač isjecite na kockice i pospite sjeckanim orasima.

Uživajte!