Zaboravite kiselu vodu: Evo šta treba dodati u smjesu za palačinke da budu savršeno mekane

Trik za najmekše palačinke/Freepik

Uživat ćete u svakom zalogaju/FreePik

Ponekad ostane koju palačinka za sutra – za posao, školu ili kasni slatki zalogaj. Ali znate kako to obično biva – ohlađene palačinke znaju biti gumene i bezukusne. Tu nastupa bakina tajna!

Glavni trik? Prstohvat sode bikarbone!

To je ono što pravi razliku – dovoljna je mala količina da palačinke budu mekane i sljedećeg dana, kao da ste ih tek skinuli s tave.

A još jedan savjet – palačinke odmah nakon pečenja poklopite! Tako zadrže toplotu i mekoću, i neće se osušiti.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 200 ml mlijeka
  • 250 ml vode
  • 200 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašike ulja
  • malo ulja za podmazivanje tave

Priprema:

Umutite sve tečne sastojke (jaje, mlijeko, voda). Dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Umutite dok smjesa ne bude bez grudvica. Na kraju dodajte ulje i još jednom promiješajte. Tavu dobro zagrijte, pa smanjite temperaturu (npr. na 7 od 9). Pecite palačinke, slažite ih jednu na drugu i odmah poklopite tanjirem ili poklopcem.

Filujte po želji – džemom, kremom, sirom ili šunkom. Slatke ili slane, uživat ćete u svakom zalogaju!