Zaboravite kečap i majonezu: Ovaj domaći umak od pečene paprike osvaja nepca

Domaći umak od pečene paprike i oraha/Ilustracija

Domaći umak od pečene paprike i oraha/Ilustracija

Dok se mnogi ovih dana okreću brzoj i industrijskoj hrani, sve više domaćica i domaćina želi uvesti male, zdrave promjene koje čine veliku razliku u okusu. Jedna od tih malih tajni? Domaći umaci koji ne samo da su zdraviji, već i ukusniji – i znatno jeftiniji od kupovnih.

Napravljen od nekoliko osnovnih sastojaka, ovaj kremasti i aromatični namaz je idealan dodatak uz roštilj, sendviče, tjesteninu ili kao dip za hljeb. A najbolji dio? Košta manje od jednog gotovog umaka iz prodavnice.

Upravo takav je ovaj namaz od pečene crvene paprike i oraha – jednostavan, sezonski i bez nepotrebnih dodataka. Možete ga mazati na tost, poslužiti uz meso ili povrće s grilla, a čak i umiješati u kuhanu tjesteninu za ljetni, lagani obrok.

Sastojci:

  • 3 veće crvene paprike
  • 1 češanj bijelog luka
  • 50 g mljevenih oraha (ili badema)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • So i biber po ukusu
  • Prstohvat čilija (po želji)
  • Po želji: 1 kašika grčkog jogurta za kremastiju teksturu

Priprema:

Paprike operite, prepolovite, očistite od sjemenki i pecite u rerni (ili na roštilju) dok ne dobiju crnu koricu. Kad su pečene, stavite ih u plastičnu vrećicu ili posudu s poklopcem 10 minuta – to će pomoći da lakše ogulite kožicu. Oguljene paprike ubacite u blender zajedno s bijelim lukom, orasima, maslinovim uljem, limunovim sokom i začinima. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Po želji dodajte grčki jogurt za puniju teksturu. Poslužite uz hljeb, meso s roštilja, povrće ili kao dodatak jelima od tjestenine.

Ovaj namaz može stajati u frižideru do 5 dana, a ako ga stavite u steriliziranu teglu i prelijete s malo maslinovog ulja – i duže.

Ako ste mislili da je domaći umak komplikovan za napraviti – razmislite ponovo. Ova paprika u tegli osvaja svojom jednostavnošću i nevjerovatnim okusom. I još važnije – svi će vas pitati za recept.